Vecka 10

Fostret är ca. 4-4,5 cm långt. Fingrar och tår är helt åtskilda nu. Smaklökarna börjar bildas. Man kan nu skymta början till alla 20 mjölktänderna. På pojkar producerar testiklarna hormonet testosteron. Rörelserna är nu mer kraftfulla. Börjar kunna ändra läge i livmodern.

25 Januari (v 9+0)

Början av den tionde graviditetsveckan. Känns skönt att närma sig "tvåsiffrigt".

Om en dryg vecka, nästa onsdag, då är det dags för inskrivning. Längtar dit! Känns som man liksom är gravid på riktigt först när man varit på MVC :-)

Efter inskrivningen har vi bestämt oss för att det är ok att berätta. Då har vi ändå sugit på den här karamellen själva ganska länge. Det ska bli roligt att se folks reaktioner!

Senare: En blödning igen! Visserligen bara på pappret när jag torkade mig och sedan inget mer men ändå. Jag blir knäckt av det här!

26 Januari (v 9+1)

Idag på morgonen när jag, Micke och Emil satt och åt frukost i godan ro kände jag helt plötsligt hur jag blev akut illamående. Fick springa in på toaletten och nog kom frukosten upp igen. Blä! Det är vidrigt att kräkas.

Undrar om det beror på graviditeten eller om jag åkt på nån magsjuka. Det skulle just vara typiskt..

Senare: Well, nu har jag kräkts två gånger till. Andra gången skedde precis när jag och Emil lagt oss för att vila. Min stackars son hade precis somnat in brevid mig då jag kände hur det bara vällde upp i halsen, så kvickt tog jag stackars Emil under armen och sprang in på toa (vågar inte lämna honom själv på sängen, ibland vaknar han till och kryper iväg).

Tredje gången skedde när jag skulle laga lunch till Emil. Hade en matlåda med gårdagens middag, fisk och potatis, som jag skulle värma och så fort jag öppnade lådan och kände matdoften så hände samma sak igen. Vidrigt!

Har nu fått i mig lite lite nyponsoppa men vågar inte äta nåt mer av risk för att kräkas igen. Magen är alldeles öm och jag känner illamåendet hela tiden. Magsjuka eller kräksjuka... whatever.. :-(

27 Januari (v 9+2)

Idag åkte jag och Emil till Haninge och kikade lite på babyland. Idag kom ju föräldrarpenningen in på kontot så det brann ju i plånboken. Emil har ju länge tjatat om att få en sulky att åka i, den stora sittvagnen är ju så tung, det blir ju nästan 30 kg man knuffar runt på, så han tycker ju synd om sin stackars mamma.

Nåväl, de hade en kampanj just nu, man fick 10% rabatt på brios vagnar + ett solparasoll till vagnen gratis så det slog vi till på. Nu är vi stolta ägare till en Brio Sitty -05. Färgen verkar vara ny för den finns inte med på Brios hemsida men det ser ungefär ut som på bilden nedan, skillnaden är att flärpen mellan benen är svart, armstöden är svarta och kudden däruppe är grå. Typ..

I övrigt mår jag fortfarande rätt halvtaskigt och borde väl egentligen inte alls vara ute och springa idag men jag har suttit hemma i ett antal veckor (först förskyld i två veckor och sedan detta) så jag är bara så less på att vara hemma och glo i taket. Emil blir ju också rastlös när vi inte hittar på nåt om dagarna.

Var in en sväng på H&M också och där hittade jag en svart mammatröja som jag köpte + ett mammalinne också i svart. Förstår om det kan verka vågat för vissa att handla mammakläder så här tidigt men jag tycker det är fruktansvärt obehagligt med kläder som sitter åt om magen nu även om bebismagen är minimal + skulle det hända något så skulle sorgen blir lika stor oavsett om jag handlat mammakläder eller inte. Linnet hängde kvar sedan i somras och eftersom jag ska vara höggravid (förhoppningsvis) till sommaren så tyckte jag det var bra att passa på. Det kostade bara 49,50 kr. Det fanns några capribyxor också men bara S och XL tyvärr. Typiskt att M och L alltid är slut.

Det jag helst av allt ville få tag på var ett par sköna mammabyxor men jag hittade inga jag tyckte om. Vanliga tröjor funkar ju ändå att ha länge när man är preggo, det är ju byxor som tidigt blir svårt tycker jag. Nåväl.. får väl kika i någon annan affär.

29 Januari (v 9+4)

På kvällen i Torsdags fick Micke symptom på magsjuka och på morgonen igår var det min och Emils tur. Det har varit ett himla spring på toaletten och inget vidare kan jag säga. Alla tre sjuka och eländiga.. hu...

Själv mår jag extra dåligt eftersom jag ovanpå magsjukan mår fruktansvärt illa hela hela tiden av graviditeten. Det är helt sjukt! Jag har ingen matlust och äter i dagsläget bara a-fil, blåbärssoppa, frukt och möjligen en smörgås ibland. Varm mat ger mig kväljningar.

Hoppas inte lilla bönan därinne får näringsbrist när jag äter så bristfälligt själv, jag äter i alla fall multivitamin för gravida så jag hoppas att den klarar sig bra i alla fall.

31 Januari (v 9+6)

Idag mår jag inte illa och det känns så underbart! Hoppas hoppas hoppas att det håller i sig. De senaste dagarna har varit helt vidriga. Har mått så dåligt så jag har inte vetat vad jag ska göra. Hela tiden, konstant och ingen matlust. Har bara fått i mig lite nyponsoppa och på sin höjd en halv smörgår. Hela tiden har det känts som man ska kräkas vilken sekund som helst. Uhhh...

Imorgon är 10 fulla veckor avklarade och jag går in i den 11:e veckan. Skönt!

Har läst på internet att man kan må extra illa om man väntar tvillingar. Så nu är jag skitnojig att jag ska ha två bebisar i magen. Visst, första graviditeten hade det vart kul men när man har en 1½ åring så kan det bli lite väl mastigt med twins tycker jag :-)

Igårkväll var Mickes föräldrar här och då passade vi på att berätta om graviditeten. De blev jätteglada och gratulerade. Det blir deras nionde barnbarn men de blir alltid lika glada varje gång det är en ny bulle på jäsning.