Vecka 11

Fostret är 5-6 cm långt och väger ca. 18 gram. Huvudet är nu rundare. Ögonlocken är tydligare. Nu är barnets viktiga organ i stort sett färdiga och ska bara växa i storlek. Nu är det möjligt att veta om det blir en pojke eller flicka. Fostret reagerar på mammas läges ändringar. Ögonlocken är tydligare och kan slutas vid beröring, likaså fostrets hand.

1 februari (v. 10+0)

10 fulla veckor och inne i 11:e veckan. Känns väldigt skönt.

Igår mådde jag för första gången på länge inte illa och det verkar hålla i sig även idag. Jag håller tummarna för att det fortsätter så framöver. Jag orkar verkligen inte må illa mer. De senaste tre veckorna har känts som 300 år i ett svart hål.

Såhär ska lilla fostret se ut nu enligt aftonbladets sida om graviditeten. Alla organ ska vara färdiga nu och det ser faktiskt ut som en bebis fast pytteliten. Det är mysigt att tänka sig att han/hon sprallar runt därinne :-)

Foster i elfte veckan

2 februari (v 10+1)

Idag var vi på inskrivning, jag hade med mig både Micke och Emil dit vilket gick jättebra. Emil sprang i korridorerna på MVC, trummade på väggarna, hoppade, studsade och sjöng. Våran BM (samma som med Emil) tyckte det var jättekul att få se honom igen :-)

Vikten låg ganska nära inskrivningen med Emil, jag blev riktigt förvånad då jag förväntat mig ett antal fler kilon på vågen. 64,5 med Emil, 64,8 nu. Bara 3 hekto i skillnad.

Sockret var lågt, bara 2,9 och det var inte riktigt bra. Man ska ha mellan 3,0-6,0 när man är gravid så hon rekomenderade mig att äta en banan vilket jag gjorde omgående (har ju alltid banan i skötväskan). Övriga prover kommer jag inte ihåg så mycket om, får journalen nästa gång vi är där, vilket blir i v.20.

Ska på läkarbesök nästa Torsdag och hoppas då på att få göra VUL. Det är inte säkert att jag får det men läkaren kommer i alla fall att känna på livmodern och se om den motsvarar tiden. Då kan man ju känna sig lite lugnad sedan (hoppas jag).

Berättade för Mickes bror idag och även han blev glad och tyckte det var kul. Han berättade också att de redan misstänkt det en tid. Sedär. Man är inte alltid så hemlig som man tror.

5 februari (v 10+4)

Nu har vi även berättat för Mickes syster med familj så nu vet nästan alla här uppe. Mina släktingar vet fortfarande nada eftersom jag helst vill berätta öga mot öga och inte över telefon men åhhh vad det är svårt ibland att hålla sig.

En vacker dag kommer jag nog att försäga mig. När man är gravid så funkar hjärnan verkligen i slowmotion!

I övrigt mår jag bra nu, mår inte illa vilket är helt underbart och jag börjar känna mig ganska trygg nu när vi kommit så här långt, även om jag vet att det aldrig finns några garantier. Ska på läkarbesök nästa torsdag, fick välja själv om jag ville eller inte och efter lite funderande så valde jag att göra det. Gynbesök är inte så kul men det kan vara skönt att vet att livmoderns storlek motsvarar tiden.

Jag känner mig så stor om magen men det beror säkert på att det är andra graviditeten. Av denna anledning kan det också vara skönt att gå till gyn för skulle det vara tvillingar (hjälp!) så borde ju livmodern vara större än normalt nu..