Vecka 13

Fostret är nu cirka 9 cm långt och väger cirka 30-35 g. Benvävnad skapas och revben kan ses. Näsa och haka är tydliga. Rörelser kan nu registreras. Barnet börjar så smått att suga på tummen. Barnet kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen, kan även snurra runt. De yttre könsorganen utvecklas så att man nu tydligt kan skilja mellan pojke och flicka. Bröstkorgen rör sig. Om mamma röker en cigarett så upphör andnings rörelserna och efter rökningen andas barnet mer än före.

15 februari (v 12+0)

12 fulla veckor avklarade. Har en känsla av att den här graviditeten kommer att gå fort. Har inte alls lika mycket tid att reflektera över att jag är gravid, vilken vecka jag är i och så som man gjorde med Emil i magen. Jag har ju liksom ganska fullt upp nuförtiden :-)

Längtar till jag kan känna bebisens rörelser, hoppas inte moderkakan ligger i framvägg den här gången, med Emil kände jag ingenting förrens i vecka 19, skulle vara roligt att känna lite tidigare den här gången.

Illamåendet verkar äntligen ha gett med sig, även om jag kan få "slängar" av illamående ibland, men inte alls så extremt som för några veckor sedan. Har lite ont i ligamenten och min rygg börjar redan protestera, måtte det inte bli foglossning/bäckenbesvär denna gång. Hade ont på slutet med Emil och har redan lika ont nu, man får tänka sig väldigt noga för hur man böjer sig. Mitt ont sitter i ryggslutet och strålar ner i ena skinkan och ner i benet. Ibland kan det göra så ont att benet låser sig. Får lite problem med det om jag sover i konstig ställning.

Hmmm.. vad kan jag mer skriva för upplyftande? Jo nästan 50% av mammorna i mammagruppen som jag varit med i är gravida igen och det innan barnen är 1½ år. Snacka om att vi borde få en bonus av Göran P! :-)

16 februari (v 12+1)

Idag träffade jag en liten tjej på sångstunden som var så himla go och hon hade ett namn som jag aldrig hört förrut - Linna. Visst är det fint? Har helt klart en ny flickfavorit nu när Micke sågat Freja med fotknölarna.

18 februari (v 12+3)

Idag har jag vid hela tre olika tillfällen trott att jag känt bebisen. Mycket vagt givetvis men ändå, och jo jag kan faktiskt skilja på bubblande tarmar och bebisrörelser, har ju trots allt varit gravid förrut. Det känns så tidigt bara! Förvisso står det ju att "rörelser kan nu registreras". Hoppas på fler tecken så att jag vågar vara säker på att det är bebben jag faktiskt känner :-)

Sade till Micke idag att jag tyckte att bebisen skulle heta Michaela om den kommer på hans födelsedag (och är en tjej såklart). Det är ett gammalt favoritnamn som jag har haft sedan mellanstadiet typ, och jag tycker fortfarande att det är väldigt fint. Alla bokstäver i Emils namn fick i Michaela, det är ju lite kul. Fast jag får så knäppa tankar som att det tex är orättvist mot Emil ifall alla i familjen har namn på M utom honom, tror ni att han kommer bry sig om det? Hmm.. det tål att funderas på både en och två gånger det här med namn..

19 februari (v 12+4)

Idag hittade jag finska namntopplistan för flickor på internet. Lite kul tyckte jag :-)

Flicknamn topp 10 2003 (Finland)

1. Ella
2. Emma
3. Anni
4. Siiri
5. Venla
6. Sara
7. Nea
8. Iida
9. Viivi
10. Veera

Jag gillar både Ella och Emma fast det blir lite väl likt Emil tycker jag. Är inte säker på om jag gillar att syskonen har namn på samma bokstav heller, ibland kan jag tycka det är fint, ibland inte, det beror väl på namnen kanske. Siri, Nea & Vera är fina tycker jag. Micke är nu helt inne på Michaela efter mitt förslag igår och ratar alla andra flicknamn. Hmm.. skulle aldrig sagt det där.. hihi..

Nåja, det är 6 månader kvar till leverans så vi hinner nog ändra oss många gånger om. Kul är det med namn i alla fall!

Just det, bebisrörelser i magen, har känt det vid två tillfällen idag också så nog är det så. Väldigt tidigt som sagt, men väldigt kul. Det är underbart och lite märkligt att känna att det finns liv därinne.