Vecka 15

Ditt barn är nu 12,5 cm långt och väger nästan 80 g. Armarna kan röra sig, och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar 28 l. blod/dygn. Barnets hjärtljud kan avlyssnas med doptone.

3 Mars (v 14+1)

Jag märker att det blir mindre och mindre inlägg för var vecka i den här graviddagboken. Kanske beror det på att jag mår bättre, tiden liksom bara flyter på och det finns inte så mycket att förtälja. Det kan gå långa stunder utan att jag tänker på att jag är gravid eftersom jag känner mig ganska mycket som vanligt. Livmodern har dock blivit så stor så jag kan inte göra vissa saker längre, tex hänga över sängkanten när jag nattar Emil för då tar magen mot och det känns ömt.

Ikväll åker vi ner till Växjö och äntligen ska det bli dags att berätta för mormor, morbror och morfar att de ska få ett tillskott i familjen. Ska bli väldigt intressant att se deras olika reaktioner :-)

Har tänkt mycket på min förlossning den senaste tiden, för faktum är ju att en graviditet liksom slutar där. Känns lite jobbigt att behöva gå igenom det igen men samtidigt känner jag att min förlossning var en 100% positiv upplevelse. Fick så bra hjälp på SÖS. När Emil kom gick det väldigt fort, strax under 6 timmar från första "oj den där sammandragningen gjorde visst lite ont, kanske var en förvärk" till att han var ute. Räknar man från etablerade värkar snackar vi typ 4 timmar! Det är snabbt för en förstföderska. Min oro är självklart att det ska gå ännu fortfare denna gång, dels för att jag är rädd för att inte hinna till sjukhus och dels för att jag oroar mig för smärtan, hade ju väldigt intensiva och smärtsamma (och täta) värkar innan krystvärkarna kickade i, och de var ju inte heller att leka med. Hade ju ingen bedövning så jag kände ju verkligen allt, fast det var trots smärtan positivt, det var ingen tvekan om vad kroppen ville att jag skulle göra :-)

Nåja, ut kommer ungen nog på ett eller annat sätt!