Vecka 16

Barnet mäter 14-16 cm och väger knappt 110 g. Fingernaglarna har nu bildats. Barnet kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Barnet kan med handen undersöka det "inre rummet", och sig själv.

8 Mars (v 15+0)

Jisses vad tiden går! Kan inte fatta att jag redan är inne i vecka 16. Nu är det bara drygt två veckor kvar till ultraljudet.

Senaste helgen spenderade vi i Växjö och jag fick äntligen berätta för mina vänner och släktingar om bullen som jäser i ugnen. Det var nog en och annan som tyckte att det var lite tätt men jag tror nog att alla blev glada i slutändan. Det enda smolket i bägaren är att åka hem därifrån, det suger hur mycket som helst att ha sina föräldrar och syskon så många mil bort, särskilt när man har barn. Det är jättetråkigt att bara kunna träffas varannan månad eller vad det nu blir. Känner mig ganska deppig över det just nu..

10 Mars (v 15+2)

Allt är bra med mig och dagarna ramlar på, enda "problemet" är att jag har ont i svanskotan, i fogarna där bak (tror jag i alla fall att det är) + att jag känner av ischias (säkert felstavat). Om jag sitter ligger lågt ner mot svanskotan till kan jag knappt röra mig sedan, det gör ont hela vägen från nederdelen av ryggen och ner i benen. Lite småjobbigt, hur lär det bli när man är höggravid då undrar jag? Hade problem med ont i svanskotan på slutet av min graviditet med Emil men det är värre nu än det var då. Hmm..

I övrigt allt väl alltså. Känner bebisen röra sig ibland. Inte varje dag men någon gång ibland. Oftast när jag sitter ihopkrupen i soffan eller framför datorn, det blir väl lite trångt därinne då. Det är alltid lika skönt att känna de svaga rörelserna för då vet jag att h*n lever därinne. Lite nojig är man ju alltjämt.

14 Mars (v 15+6)

Jag har så ont! Hade aldrig så här ont med Emil, visst svanskotan och lite grann i ryggen, men den här gången strålar det ner i benen och gör jätteont bak på skinkorna. Min starka misstanke är att det handlar om foglossning då jag vet att man har två fogar baktill på bäckenet och det är där jag tycker att jag kan lokalisera smärtan till. Ibland när jag går gör det ont för varje steg, ibland tom viker sig benen under mig. Inget vidare. Kan inte böja mig ner över spjälsängen, kan inte lyfta Emil sittandes från golvet. Känner mig lite handikappad. Hur ska det här bli när magen blir tyngre? Nästa besök på MVC ska jag höra mig för om stödbälte eller vad det heter.

Hur uppkommer dessa bäcken- och ryggsmärtor? (information hämtad från www.netdoktor.se)

Mycket tidigt i graviditeten påbörjas en uppmjukning av alla leder och ledband med hjälp av hormonet relaxin. Ledvätskan ökar och förtjockas. På det sättet blir lederna uppmjukade och mer rörliga. Det gäller även kvinnans bäckenleder/fogar. Detta är en helt naturlig process som fortsätter under hela graviditeten. På det viset anpassas kvinnans hållning och bäcken efter barnets tillväxt och bäckenöppningen blir större och mer eftergivlig under förlossningen.

Har man smärtor från bäckenet kan det vara svårt att avgöra varifrån de kommer. Det kan vara bäckenlederna (=foglossning), musklerna eller de talrika ledbanden runt om bäckenet som utlöser smärtan.

Bäcken- och ryggsmärtor är ett tillstånd som kan uppstå tidigt i en graviditet och kvarstå en tid efter förlossningen. Diagnosen ställs på de ganska speciella symptom som yttrar sig som smärtor och medför rörelseinskränkningar och gångbesvär.