Augusti 2003

1 Augusti 2003 (vecka 19+2)

Dagen har jag spenderat på badstranden tillsammans med nästintill hela Malmbergsklanen. Det har varit en riktigt härlig sommardag med helt okej temperatur i havet och härlig värme hela dagen.

Imorgon är magen 19 fulla veckor och nu syns det verkligen att jag är gravid. Ingen tvekan om den saken. Känns lite märkligt eftersom magen bara "ramlade fram" över en natt nästintill men jag känner mig tillfreds med min lilla mage. Där inne bor ju världens finaste bebis ju :-)

Den 28/7 var jag och Micke på väg hem från Vidja när vi såg den här fantastiska solnedgången över Magelungen och vi kände oss helt enkelt tvingade att stanna och knäppa några bilder. Vackert eller hur?

Solnedgång över Magelungen

2 Augusti 2003 (vecka 19+3)

Idag känns hela livmodern som ett ömt jäkla blåmärke. Ajaj.. antar att det växer så det knakar därinne. Om jag rör mig hastigt eller reser mig upp ur typ en soffa eller från en stol så gör det ont.

I morse när jag vaknade var det en bula på ena sidan magen och helt platt på andra sidan - såg rätt kul ut. Misstänker att bebis lagt sig att vila uppkrupen på ena sidan magen :-)

Igår kväll när jag hade gått och lagt mig kände jag garanterat två små buffar från lillskrott i magen. Mysigt!

6 Augusti 2003 (vecka 20+0)

Har nu jobbat tre dagar och det känns i hela kroppen. Känner mig helt färdig varje dag när jag kommer hem och orkar knappt göra någonting alls men det är trots allt lite trevligt att träffa alla arbetskamrater igen.

Alla är jättegulliga och frågar mycket om magen och vill gärna hjälpa mig att bära tunga grejer. Dom är så goa :-)

Oroar mig lite för att jag inte känt några buffar från magen på ett tag. Kände ett par dagar, flera gånger om dagen och nu har jag inte känt någonting på 2-3 dagar. Snälla ge mig en liten buff bara så jag vet att du lever..

9 Augusti 2003 (vecka 20+3)

Du har gått 140 fulla dagar (av 280).

Du är i andra trimestern (av tre)
Du är i 5:e månaden (av 9 - kalendermånader)
Du är i 5:e gravmånaden (av 10 - lunarmånader)
Du är i 21:e veckan (av 40)
Du är i v20+3 (av 40+0)

Detta enligt http://www.kanalen.org/foraldrar/blandat/gravtid.php

Halvtid!

Kvällen efter att jag skrivit det föregående inlägget sprallade bebisen runt som en torktumlare i magen. Det sprattlade överallt i magen, neråt, uppåt och vid sidorna. Man skulle nästan kunna tro att det är en bläckfiskunge som bor därinne. Har märkt att liten sprallar runt som mest när jag sitter stilla en längre stund eller när jag lagt mig ner för att sova. Antar att h*n gungas till ro när jag går runt annars.

Tog nya kort på magen idag - var tvungen när jag tittat mig i spegeln och insett att jag börjar se ut som muminmamman. Vart sjutton kom magen ifrån??

11 Augusti 2003 (vecka 20+5)

Idag var vårt andra besök på mödravårdscentralen och det avlöpte väl. Vi fick lyssna på bebisens hjärta och det tickade på fint. Micke kom med kommentaren att det lät "tvåpropellrigt" och jag skrattade så magen guppade och bm knappt kunde mäta :-)

Blodtrycket var bra - tom bättre än förra gången då hon tyckte undertrycket var lite högt. Vikten visade 2,6 kg + vilket tydligen är helt okej. Bebisen, fostervattnet, moderkakan mm väger omkring 1 kg i den här veckan fick jag veta. Fick ansökningspapper för havandeskapspenning samt ett intyg på att jag är gravid som jag ska skicka in till försäkringskassan så snart som möjligt. Handläggningstiden för hp kan tydligen vara uppåt 2 månader!

13 Augusti 2003 (vecka 21+0)

Wow! Nu händer det grejer!

Satt stilla vid köksbordet för att fylla i den #%*! ansökan om havandeskapspenning när jag kände riktigt kraftiga rörelser i magen. Det kändes verkligen ordentligt att lillen sprallade runt därinne. Drog upp tröjan över magen och man såg till och med sparkarna på utsidan! Så otroligt häftigt! :-)

15 Augusti 2003 (vecka 21+2)

Jag har så ont i magen. Är det verkligen normalt? Det känns som den här veckan som har varit otrolig tung och stressig på jobbet har bidragit och att smärtorna i magen har ökat. Barnmorskan sade ju att smärtor i magen som inte går över när man vilar inte är ett gott tecken. Mina går aldrig över!

Det känns när jag rör mig hastigt, när jag lyfter ett ben upp mot magen (tex för att ta på mig byxor) när jag hoppar (nåja) in och ut ur bilen, när jag springer i trappor på jobbet. Det är en känsla av att livmodern är otrolig öm och känslig - särskilt på ena sidan. Om jag trycker lite lätt där så är det ömt.

Bebisen buffar i alla fall runt i magen ibland så allt borde väl vara okej? Funderar på om jag ska ringa min barnmorska och höra vad hon säger om det hela.. känns lite oroligt just nu eftersom bebisen är för liten för att överleva om h*n mot all förmodan skulle födas nu. Efter 24 fulla veckor försöker man rädda barn som föds för tidigt och jag har ju tre veckor kvar dit.

Är jag alldeles för nojig? Troligtvis.. komme nog att bli världens hönsmorsa! :-)

17 Augusti 2003 (vecka 21+4)

Nu är vi inne i vecka 22 och det känns skönt. Tiden går ganska fort i alla fall. Är inte lika öm i magen idag men det känns fortfarande. Läste i mammapraktikan att man kan vara öm i magen så det är troligtvis helt normalt men lite jobbigt är det ju. Nu väger bebis nästan ett halvkilo och lägger på sig ca 70 g i veckan! Oj..

Känner av bebisen nästan varje dag nu men det är mest små mjuka puffar i magen - tror att h*n är ganska lugn av sig.

Idag fyller min bror år och imorgon min mormor. Den 26:e fyller André och den 27:e Micke och någon gång i slutet av denna månad kommer en lite knodd till så det blir många födelsedagar att fira i Augusti :-)

19 Augusti 2003 (vecka 21+6)

Tog beslutet på söndagskvällen att vara hemma några dagar från jobbet. När det gör gruvligt ont att vända sida i sängen då är det nog inte att rekomendera att springa i trappor med massa tung post och reklam. Imorgon ska jag till farbror doktorn så ska vi försöka lista ut exakt varför det gör så ont och vad man möjligen kan göra åt saken. Hoppas jag kan få hjälp på något sätt.

Igår kom Micke och jag fram till ett beslut i videokamerafrågan. Vi enades om att det var en Panasonic NV-GS30 som vi skulle ha. Den har allt vi vill ha utom färgsökare och det är inte så viktigt att man vill betala flera tusenlappar extra så då blev det den här. Hittade den till ett riktigt bra pris på komplett.se så vi är jättenöjda. Nu ska här filmas! :-)

Tror att det kommer att vara roligt både för oss och för bebisen när h*n blir större att det finns lite rörliga bilder att kika på och inte bara vanliga kort.

25 Augusti 2003 (vecka 22+5)

Jag har inte mått så bra den senaste veckan. Jobbet som tidigare gick hur bra som helst har blivit jättetungt och jag orkar helt enkelt inte gå ut i brevbäringen längre. I fredags fick jag sammandragningar som inte var av denna värld - det gjorde så fuktansvärt ont så jag bestämde mig för att nu fick det vara nog. Idag har jag därför jobbat inne och sorterat post och det var jätteskönt att få ta det lite lugnare.

Magen den växer för varje dag känns det som så jag undrar vart detta ska sluta. 4 månader kvar - jag kommer att se ut som världens största ostbåge innan det är dags för lillen att titta ut :-)

26 Augusti 2003 (vecka 22+6)

Vad jag är stor! Gah.. vet att jag skrev samma sak igår men det är verkligen chockartat att gå från ingen mage alls till megamage!

Har vågat mig på att inhandla lite babykläder. Egentligen behövs det inte för vi har en hel massa som vi fått låna/ärva av mickes syskon som har äldre barn men det är kul att få köpa nåt "eget" också.

En vit omlottbody, ett par vita mjukisbyxor med gråa nallar på, två par yttepyttesmå röda strumpor, en blå mössa med öronlappar (behövs ju när man kommer till världen mitt i vintern) samt ett par små vantar i blått med vita ränder på blev det.

Satt och klämde på den lilla mössan förrut och tänkte "å tänk så litet huvud, nutti nutti" sedan tänkte jag "guuu vilket stort huvud" och måttade med mössan ovanför "utgången". Förlossningsskräck på ingång eller? ;-)

28 Augusti 2003 (vecka 23+1)

Är numera sjukskriven på heltid - åtminståne fram till den 24/9 sedan får vi se vad som händer. Har sökt havandeskapspenning från den 24/10. Det känns skönt att slippa jobba nu när det är så tungt men samtidigt känns det jättetrist att det inte funkade. Jag ville ju så gärna jobba kvar fram tills vecka 32.

Mår bra i övrigt men är väldigt trött - har hela graviditeten känt mig otroligt pigg men nu börjar jag känna mig matt. Kanske dags för järntabletter snart?

Igår fyllde Micke år och vi hade kalas här hemma. Han fick bland annat en kromad grill (till bilen alltså :-)

29 Augusti 2003 (vecka 23+2)

Igår eftermiddag/kväll hände ett flertal trevliga saker. Vi fick veta att Micke har blivit farbror igen till en liten pojke som ännu är namnlös. Senare på kvällen när vi skulle sova sprallade lill-skrutt runt som attan i magen och Micke kände flera sparkar från utsidan. Otroligt kul och jättemysigt. Hans första kontakt med barnet i magen :-)