December 2003

1 December (vecka 36+5)

Så var det dags att inviga vad som kanske blir den sista månaden av min graviditetsdagbok. Känns ganska konstigt. Har jag verkligen varit gravid i nio månader? Är det verkligen dags för en bebis att kika ut om bara 23 dagar?

Igår hade vi en ganska lugn och slapp dag hemma. Vi bakade lussebullar, dels vanliga "katter" och dels en ny variant som jag hittat recept på - nämligen lussemuffins med fyllning av smör och mandelmassa. Jättegott var det. Sedan tände vi första ljuset i adventsstaken och fikade framför tv:n. The och lusse. Mysigt värre.

Tyvärr märkte vi när vi sedemera skulle montera vår lilla julgran (liten miniplastgran) att ljusslingan till den hade gått sönder. Lite trist. Funderar på om vi ska köpa en fullsize plastgran istället. Är förvisso egentligen ganska anti mot plastgranar men man slipper ju sopa barr..

Jag monterade ihop spjälsängen igår och blev förvånad över hur stor den faktiskt var. Bebisen kommer ju att försvinna däri! Det känns lite konstigt precis som med alla andra babysaker - ungefär som att det bara är fejk. Vi har ju ingen bebis så varför ska vi ha en spjälsäng liksom.. knäppt.. men fint blev det.. Micke tyckte nog att jag var ute i lite väl god tid men han får muttra bäst han
vill.. jag tyckte det var kul i alla fall.. även om jag blev ledbruten på kuppen.. orkar ju ingenting numer.. *känner mig som 105 år*

Har blivit för övrigt blivit dunderförskyld och tycker att allt är allmänt jobbigt just nu. Jag är tung i kroppen, har ont överallt tex i ryggen och bäckenet. Att sedan på detta få nästäppa, hosta som gör att man inte kan sova (och hostar så man kräks), ont i öronen och huvudvärk samt halsont, det är ingen hit om man säger så. Vill mest bara dra täcket över huvudet och försvinna.

Om man räknar enligt föräldrarkanalen så är mitt bf inte 23/12 utan 24/12 dvs julafton. Barnmorskor räknar tydligen vecka 39+6 som BF medans man på andra ställen säger 40+0 alltså diffar det en dag. Såhär säger deras uträknare om min graviditet idag:

Bebisens sängDagens datum är 2003-12-01
Du har gått 257 fulla dagar (av 280).

Du är i tredje trimestern (av tre)
Du är i 9:e månaden (av 9 - kalendermånader)
Du är i 10:e gravmånaden (av 10 - lunarmånader)
Du är i 37:e veckan (av 40)
Du är i v36+5 (av 40+0)

Idag är det förresten dags för besök på MVC igen.

2 December (vecka 36+6)

Igår var vi på mvc på besök igen. Det känns som vi är där jämt nu med vanliga besök varannan vecka och så föräldrargruppen. I alla fall så var det dags för en ny chock när jag ställde mig på vågen - från 76,1 förra tisdagen till 77,4 idag (igår) alltså 1,3 kg på 8 dagar! Helt otroligt! Gick bara upp 3 kg fram till vecka 20 (halvtid) och nu skenar det - men iof tror jag det är mest vatten för jag ser faktiskt inte så himla stor ut. Vattnet i kroppen försvinner väl sedan när bebisen väl är född men det skulle inte förvåna mig om jag passerar 80-kilosstrecket innan det sker. Vi får väl se..

I övrigt hade inte magen vuxit så mycket denna gång och kurvan har planat ut mot normalstrecket (har legat lite över hela tiden annars), den ligger nu på 34,5 cm. Blodtrycket var normalt och huvudet var fortfarande fixerat vilket det varit i två veckor nu. Bebisens hjärta tickade på med 142 fina slag per minut.

Hade jättesvårt att somna inatt, var fortfarande vaken vid 3 så Micke lät mig sova på morgonen (brukar annars gå upp och äta frukost med honom). Hörde inte ens att han gick upp så hårt sov jag då (vid 6). Vaknade vid 9-tiden och var grymt kissnödig, det var pina och plåga att ta sig de få metrarna till toaletten samtidigt som jag hostade okontrollerat men jag klarade mig utan "läckage" på vägen. Puh! :-)

Har fortfarande jättejobbig hosta och mår inte alls bra idag, magen och ryggen värker av allt hostande, så jag ligger mest på soffan under min fleecefilt och tittar på vänneravsnitt på dvd.

Psst. har förresten lagt in bilden på mig som bebis igen på bildersidan. Vet inte exakt hur gammal jag är där men runt året eller strax under tror jag.

3 December (vecka 37+0)

Exakt tre veckor till julafton dåra :-)

En taxichaufför blev rånad och skjuten igår alldeles när Mickes systers hus. Taxichauffören sökte hjälp i en närbelägen villa där bara en 10-årig pojke var hemma men han försökte stoppa blödningarna så gott han kunde tills ambulansen kom. Tyvärr avled taxichauffören som också var nybliven fembarnspappa senare på kvällen. Så tragiskt och så påtagligt när det plötsligt sker sådana här saker nära inpå en. Hoppas innerligt att de tar vem det nu var som sköt mannen!

Igår när Micke kom hem frågade han om vi inte borde packa en BB-väska om det skulle bli dags att åka till BB hastigt och lustigt och det har han ju en poäng i förstås. Ska man packa mitt i värkarna blir man väl helhispig och glömmer hälften. Har börjat lite smått på en lista på vad som kan vara bra att ha i alla fall:

BB-VÄSKAN PACKLISTA

* Mjuka sköna byxor som inte sitter åt om magen till mamma
* Ett par ombyten till bebis samt varm overall att åka hem i
* Babyskyddet (till bilen)
* Blöjor och bindor?
* Digitalkameran samt videokameran
* Småpengar till parkering och automater
* Chokladkakor, frukt, dextrosol
* Journalen
* Patientbrickan

Har jag glömt något här som kan vara bra att ha med sig? Det är svårt att fundera ut vad man kan tänkas behöva när man aldrig gjort det här förrut..

5 December (vecka 37+2)

Idag var vi på sista föräldrargruppen. Vi pratade amning och tiden efter födseln och fick se en norsk film (utan svensk text märk väl) som hette "bryst er best". Där tog de i princip upp alla typer av problem man kunde få och det kändes nästan lite mer oroligt efter att ha sett den än innan. Hoppas verkligen att amningen ska fungera bra. Fick veta att det var väldigt vikigt att bebisen ligger rätt och har ett bra tag om hela bröstvårtan och vårtgården och inte bara suger på själva vårtan för då kan man få sår och ont *aj*

De tyckte att man skulle undvika napp också de första veckorna tills bebisen lärt sig ammma ordentligt för det är tydligen en helt annan sugteknik. Får se om man ens ska pröva med napp, det beror väl på bebisens sugbehov. Alla barn vill ju inte ha napp heller.

Vi var också uppe på BVC och hälsade på där och pratade lite med en trevlig dam. Hon berättade att man skulle ringa första vardagen hemma så skulle de komma på hembesök eller om man hellre ville det så fick man komma dit med bebisen. Det var ljust och fint därinne och en trevlig atmosfär. De hade ett stort barnvagnsrum där man kunde låsa fast barnvagnen med hänglås för det hade tydligen hänt att barnvagnar blivit stulna. Helt otroligt. Stjäla barnvagnar på barnavårdscentralen - kan man sjunka lägre!?

Nya namnfunderingar: Teddy (tycker Micke) och Oliver (tycker Mia)

8 December (vecka 37+5)

Jag är fortfarande jätteförskyld och hostar och hostar och hostar.. och hostar. Är så trött, det känns som jag inte har några krafter kvar längre (av allt hostande samt att jag sover så dåligt) så idag ringde jag och bokade tid hos Dr Benny som tydligen är min husläkare. Hoppas kunna få någon hjälp där - det är ju jobbigt nog ändå att föda barn utan att behöva göra det i det här tillståndet. Just nu känns det som jag inte skulle orka föda ut en ärta en gång.

I lördags kväll hostade jag så pass att jag fick något som jag skulle vilja karaktärisera som en värk. Magen blev stenhård och det gjorde ont. Satt i en minut ungefär och sedan släppte det. Blev lite rädd där ett tag att jag faktiskt hostat igång förlossningen men det vart bara en värk/sammandragning och inget mer. Tur det! I och för sig hade bebisen gärna fått komma ut nu för han/hon är ju faktiskt nästintill färdigbakad nu och jag är både less och trött men jag har ju inga krafter att klämma ut liten. Lika bra att han/hon stannar tills efter nyår, den 2 Januari låter väl som en bra dag att komma till världen på?

Återkommer senare om läkarebesöket.. vet inte ens om man kan få hostmedicin när man är gravid men det lär uppdagas..

9 December (vecka 37+6)

Trots dunder-häst-hostmedicinen som jag fick hos läkaren igår hostade jag ändå så att jag spydde i morse. Inte kul alls. Jag hatar att kräkas, det är det absolut vidrigaste jag vet. Usch!

Denna morgon roar jag mig genom att springa (nåja) fram och tillbaks till tvättstugan. Önskar verkligen att a) vi kunde köpa hem en tvättmaskin att ha hemma och b) folk kunde skaffa sig lite vanligt vett. Hur ofta kommer man till tvättstugan och märker att luddet faktiskt är borttaget ur torktumlaren? Hur ofta kommer man till tvättstugan och måste skura ur hela behållaren i tvättmaskinen för att föregående användare öst i tvättmedel så att det sitter stora klumpar kvar? Hur kan det vara så svårt att visa lite vanlig hänsyn och försöka vårda de saker som man som hyresgäster har gemensamt? Jag förstår mig inte på folk ibland..

Bebisen är STOR i magen nu. Det stretar och sträcker överallt och det är i princip omöjligt att stå, ligga eller sitta bekvämt. På ena sidan sticker ryggen eller om det är rumpan ut och på andra sidan något som jag tror är benen/fötterna. Bebben måste ligga som en fällkniv därinne! Ibland roterar han/hon fram och tillbaks och då ilar det som tandvärk ner i bäckenet. Gör ganska ont faktiskt. Tur att bebis är lugn och inte skruvar allt för mycket på sig.

Idag är det 2 veckor till dagen D!

10 December (vecka 38+0)

Idag fyller Jennie 25 år. Grattis!

Var åter hos MVC idag och när barnmorskan klämde och kände på magen kunde hon konstatera att bebisen var ordentligt fixerad och låg långt ner i bäckenet samt att magmåttet minskat med 0,5 cm pga detta. Ligger nu precis mitt på normalstrecket. Hjärtat slog med 144 slag idag och vikten hade ökat lite måttligt till 77,8. Bokade en ny tid sista vardagen innan vi ska åka till Idre för en kontroll samt en tid den 2 Januari om jag skulle gå över tiden.

Fick skriva en sammanfattning av graviditeten också och den gick i princip ut på att jag mått bra och varit nöjd på det stora hela. Norpade Lindas idé och gjorde en egen också - det känns som ett kul och bra sätt att minnas på (minnet är ju fasligt kort tyvärr)

 

Vanliga besvär under graviditeten
(Hämtade ur boken Mammapraktikan)
(Idé stulen från Lindas och www.bebbewebb.com)

-Andnöd och andfåddhet: Ja särskilt på slutet. Gå i trappor var/är inte kul längre.
-Foglossning: Nej, tack och lov för det
-Förstoppning: Nej
-Gas i magen: Nej
-Halsbränna: Inte så mycket men vissa dagar/kvällar har det varit outhärdligt. Oftast när jag ätit starkt kryddad mat eller kolsyrad dricka.
-Hemorrojder: Nej och det är jag glad för att jag sluppit!
-Humörsvägningar: Beror på vem man frågar. Micke skulle nog säga att jag varit en smula känslig och gråtmild :-)
-Huvudvärk: Nej
-Högt blodtryck: Nej
-Illamående: Nej
-Klåda: Lite men det har lugnat sig när jag smort in magen med fet kräm
-Kramp: Nej
-Lock för öronen: Ja på slutet nu men det beror nog på förskylningen jag dras med och inte på graviditeten
-Täppt näsa: se ovan
-Näsblod: Ja lite den senaste veckan men det beror nog på överkonsumtion av nässpray pga förskylningen det med
-Stickningar i händer och fingrar: Nej
-Strior/bristningar: Nej inte ännu så länge *peppar peppar*
-Sug efter speciell föda: Ja i omgångar men inte mer sug än vanligt dvs inte så jag tvingar Micke att åka och handla mitt i natten eller så. Har bland annat haft sug efter mjölk, clementiner och apelsiner, syrligt godis och nyponsoppa.
-Svampinfektioner: Nej
-Svettningar: Nej
-Försämrad syn: Tror inte att det är fysiskt möjligt att se sämre än jag redan gör *blindstyre*
-Sömnproblem: Ja på slutet när jag måste gå upp och kissa 3-4 gånger per natt plus att det är svårt att hitta en bekväm ställning att sova i.
-Törst: Ja något mer än vanligt och då gärna iskall mjölk
-Blödande tandkött: Nej
-Urinvägsinfektioner: Nej
-Utslag: Nej
-Virrighet: Oja! Mer än vanligt och det säger en hel del..
-Yrsel: Nej inte direkt, har väl hänt vid något enstaka tillfälle
-Åderbråck: Nej
-Svullna fötter, vrister och fingrar: Jajamen, började svullna i v.35 ungefär, ser ut som en kassler :-)
-Trötthet: I perioder men inte på något vis extremt
-Ömma bröst: Ja precis i början av graviditeten

11 December (38+1)

Var ganska trött i morse så efter att Micke gått till jobbet gick jag och lade mig på sängen för att "vila en stund". Vaknade 3½ timme senare. Sov som klubbad :-)

När jag vaknade alldeles nyss var jag jättehungrig. Börjar få svårt att hitta på mat åt mig själv på dagarna, det blir ju liksom svårare och framför allt tråkigare att bara laga mat åt en person. Frysen är full av paket med frysta grönsaker och lussebullar. Kan det va nåt? ;-)

Om några timmar ska jag hem till Fia (Anna-Sofia) och dekorera pepparkakshus. Ska bli roligt. Vi han inte riktigt klart sist men jag har börjat lite granna. Vill inte avslöja för mycket men det här huset kommer troligtvis att ha en central roll i årets julkort från Micke & Mia. Vi ska nog försöka bli klara med det (julkortet) ikväll sedan för det börjar ju bli dags att beställa nu om man ska hinna skicka i tid innan jul.

12 December (38+2)

Idag har jag ett projekt och det kanske inte låter som mycket för världen men jag ska ta mig ut och gå en runda. Kanske gå förbi Ica och handla lite mat till och med. Även små projekt kan bli stora när man är höggravid - och jag känner mig verkligen gravid just nu.

Barnet har skruvat ner sig så långt ner i bäckenet så det liksom trycker i hela den nedre regionen. Att gå, om endast en kort bit, gör ont och är obehagligt efter ett tag och sammandragningarna kommer som ett brev på posten. Har ganska mycket sammandragningar faktiskt men de gör aldrig ont så det är väl bra antar jag. Sist jag var hos barnmorskan så sade hon "den här bebisen ligger så långt ner den bara kan utan att sticka ut huvudet och säga hej". Så där ser man..

Micke är jättenervös för att förlossningen ska starta i förtid och att vi ska missa Idre men gör den det så gör den. Man kan ju liksom aldrig veta.. känns lite småläskigt. Vet att de flesta förlossningar startat på natten och varje kväll när jag går och lägger mig tänker jag att det skulle kunna vara den här natten som jag vaknar med värkar. Pirrigt.

Har fått en ny last förresten. Nyponsoppa! Gudars vad det är gott!

13 December
(vecka 38+3)

Sovmorgon tog vi idag med besked. Sov ändå tills 10 och det var SÅ skönt.

Jag börjar förstå nu varför man blir så less och desperat av att gå över tiden. Har ju alltid sagt att jag gärna går över nån vecka och in i Januari men nu känner jag att bebisen gärna får komma igår för jag har ONT och jag är TRÖTT och bebisen får banne mig snart inte plats där inne längre. Känns som en fot ska ploppa ut genom huden snart så spänd är magen. Drömmer mardrömmar om att bebisen väger 6 kg och fastnar på vägen ut..

Ute är det grått och trist och jag känner inte för att göra någonting. Min gungstol som jag skulle slipa och måla innan lillmonstret kommer står lika sorglig och omålad som vanligt i vardagsrummet, diskhon är full med disk sedan frukosten, skulle behöva damsuga i hallen men nej jag oooorkar inte. Det enda jag orkar är att ligga på soffan och äta apelsiner.

14 December (vecka 38+4)

Idag har jag i princip inte gjort någonting alls *lat*. Har diskat lite men sedan är det inte mycket mer. Mår bättre idag i alla fall och känner mig inte lika håglös och less. Har packat det mesta till BB-väskan så nu är vi förberedda om det skulle sätta igång den här veckan vilket jag förvisso inte tror. Enligt mig och min menscykel så ska bebisen komma den 27/12 och enligt ultraljudet den 23/12. Därför känner jag ingen oro alls inför att åka till fjällen över julhelgen men det gör i princip alla andra.

Börjar bli riktigt less på att alla är så negativa till vår resa. Förstår att man kanske är orolig men det finns liksom sjukhus i Mora. Vi är 20 personer som ska åka och resan är planerad sedan ett år tillbaks - självklart vill vi följa med!. Är det så svårt att förstå?

På Fredag ska jag till barnmorskan på koll och på söndag åker vi. Sedan vet jag inte exakt när vi kommer hem, meningen är ju att alla ska stanna en vecka och alltså åka hem söndagen efter men kanske åker vi hem några dagar tidigare. Vi får se. Hoppas innerligt att bebisen inte kommer för tidigt och kikar ut nu under veckan för då blir det ju svårt för oss att följa med. Vill verkligen åka, vi hade det så mysigt när vi var där för två år sedan. Snö, kallt, underbar natur, snowboard var fantastiskt kul (inget sånt för mig i år tyvärr) och pulka, hundsläde och skidåkning allt detta i goda vänners lag. Underbart :-)

Mina planer är att ta det lugnt, gå och bada lite i simhallen som finns där, ta vackra natubilder i fjällen, kanske åka lite hundsläde med Fia som inte kan åka snowboard och sånt, filma de andra som åker i backen, leka med barnen, ligga på soffan och äta julgodis, läsa böcker (ska köpa pocketar och ta med mig) och bara mysa. Ska bli så skönt :-)

16 December (vecka 38+6)

Inatt sov jag jättedåligt pga att jag hade sammandragningar typ hela tiden. Dock inte smärtsamma, kanske som en liten känsla av mensvärk ibland, men extremt jobbigt att sova i alla fall. Undrar just när den här bebisen tänker titta ut. Tror att det är ganska vanligt att man har sammandragningar/förvärkar en tid innan men oroar mig ändå så klart. Tanken att bebban skulle titta ut innan BF har faktiskt aldrig föresvävat mig som en möjlighet tidigare men man vet ju faktiskt inte.

Igår fick jag en tidig julklapp av Micke - en ny nallefon. Liten och högljudd är den (Nokia 6100) så nu ska jag äntligen kunna höra när det ringer vilket jag ytterst sällan gjort tidigare med Siemensen = bra.

Något som börjar bli lite akut att köpa nu är ett skötbord. Har ju försökt få tag på ett begagnat men det har inte gått så bra så det blir väl till att åka till babyland någon dag och slänga upp 1500 kronor på disken *sucka* nåja borde inte klaga egentligen så mycket som vi har fått till låns och skänks. Räknade ut häromdagen att vi säkerligen har sparat in 10.000 på det så det är verkligen tacksamt. Det känns som vi är fullutrustade nu i alla fall om man inte räknar skötbordet då :-)

17 December (vecka 39+0)

Den 17/12 2003 föddes vår son Emil på Södersjukhuset i Stockholm. Han kom till världen klockan 03:53 efter en mycket snabb förlossning och allt gick jättebra. Vikten landade på 3575 gram och längen var 52 cm. Läs förlossningsberättselsen här.