November 2003

2 November (vecka 32+4)

Idag är det 51 dagar kvar tills liten är beräknad att kika ut.

Magen har varit stenhård hela förmiddagen idag. Den är väldigt tung. Känns som att bära runt på en stor stenbumling. Liten ligger och vilar på vänstra sidan av magen och buffar mig på urinblåsan med antingen händerna eller huvudet med jämna mellanrum. Har kissat ungefär åttatusen gånger idag. I samma ögonblick som jag kommer ut från toaletten känner jag mig kissnödig igen.

Sitter och surfar efter annonser på skötbord. Det är i princip det enda vi har kvar att införskaffa och eftersom det skötbordet vi vill ha är så dyrt (kostar runt 1500 kr nytt) tänkte jag försöka hitta ett begagnat. Vi har ju väldigt litet badrum och eftersom vi eventuellt ska köpa tvättmaskin att ha därinne har vi kommit fram till att ett vägghängt skötbord som man kan fälla upp är idealiskt för oss. Ringde på ett för en stund sedan men då hade någon ringt bara några minuter tidigare. Typiskt.. så jakten går vidare..

Ja just det - känner du mot förmodan någon som vill sälja ett brio vegga skötbord så är jag mycket intresserad!

4 November (vecka 32+6)

Visste ni att blått är en pojkfärg? Jag var på Åhlens häromdagen - de hade medlemserbjudanden hela dagen, bland annat fick man dubbla poäng på rabattkortet och så var det en del nedsatta barnkläder. Hur som haver hittade jag en marinblå body med vita ränder på som var nedsatt 50%. Jättefin var den. När jag står i kassan tittar kassörskan på mig, ler och säger "jasså du vet att det blir en pojke du". Huh?

Tydligen är blått en pojkfärg och flickor kan absolut inte ha en blå body med vita ränder. Tydligen ska små flickor ha rosa kläder med volanger och broderade blommor. Flickor är söta och pojkar är tuffa.

Ja jag är ironisk om det var någon som inte uppfattade det. Trodde att vi hade kommit lite längre 2003 men icke. Det är bara att gå in på vilken barnkädesaffär som helst så ser man hur det ligger till. Jag har inget minne av att det var så här när jag var liten - har inte utvecklingen gått åt fel håll här? Har inte allting blivit MER könsbetonat än någonsin? Trist tycker jag..

Jag tycker om blått och jag tycker om rött och oavsett vad någon annan säger om saken så kommer min son/dotter få ha kläder i båda dessa färger. Sådeså!

Annat som irriterar mig är att folk så fort jag berättar att bebis är väldigt lugn i magen genast utropar "ja men då är det nog en flicka". Ja för lugna pojkar finns ju inte eller hur? Pojkar är busiga och bråkiga och leker vilda lekar. Flickor är söta och rara och sitter i ett hörn och leker med sina dockor..

Appropå något helt annat använder bebben fortfarande min urinblåsa som huvudkudde och det är inte speciellt skönt. Jag går och kissar ungefär 3-4 gånger i timmen hela tiden. Jobbigt! Visst är jag glad att bebis har lagt sig på rätt håll men jag håller på att bli galen på allt pinkande!

Roligt förresten att ni har röstat lite granna i namnfrågan. Ännu så länge verkar min favoriter Elias & Saga ligga bäst till men det behövs mera röster. Mera mera :-)

5 November (vecka 33+0)

Idag har jag återigen varit på MVC. Känns som man springer där varje dag nästan nu för tiden, det är ju bara två veckor mellan gångerna. 73,3 kilo är jag uppe i nu och jag börjar bli lite nervös - vart ska det sluta? Gick ju inte upp speciellt mycket första tiden men nu 3 kg på fyra veckor och 9 kg sammanlagt. Livmodern mätte hela 32 cm och var lite större på ena sidan den här gången så nu ligger bebis lite över medelkurvan.

Hjärtat tickade på med 147 slag i minuten och allt verkade vara bra annars. Skönt. Berättade om våra planer att fira jul i Idre och det tyckte hon var helt okej förutsatt att jag kände att jag ville det. Hon tyckte att jag skulle ringa förlossningen i Mora och prata lite med dom där så det ska jag göra sen.

Vi får väl se hur det blir om vi åker eller inte. Finns det några tecken på att förlossningen skulle ha startat stannar vi hemma men känns allt bra så åker vi nog. Även om det är 15 mil mellan Idre och Mora så brukar inte första förlossningen gå så fort även om det finns undantag, tydligen brukar man räkna ett dygn från första värken så då är det ju lugnt ;-)

Den 21/11 börjar föräldrargruppen som vi ska gå på. Tyvärr är det asdumma tider 8.15 - 9.30 på morgonen så det är ju praktiskt taget omöjligt för Micke att gå. Fattar inte varför de lägger det så. Vi ska i alla fall försöka att han kan följa med första gången för då handlar det om förlossningen. Gång två och tre är om smärtlindring och amning och det kan jag ju ändå återberätta på ett annat sätt tycker jag. Vill att han ska vara med ju - inge kul att gå själv.

Imorgon efter jobbet så åker vi till Växjö på besök över helgen. Det blir nog sista visiten innan bebisen kommer så det ska bli roligt. Sist jag var där var i Juli - på tok för länge sedan! Ska bli jättekul men jag fasar lite för bilresan, det kan bli en del kissepauser om jag säger så :-)

6 November (vecka 33+1)

Det finns många fina namn på bokstaven M. Ett pojknamn som jag gillat länge är Max. Blir det mesigt att heta Max Malmberg? Kan man heta så? Särskilt om föräldrarna heter Micke & Mia? Hmm.. vad tycker ni andra? Jag är ju inte ute efter att bli "familjen M" utan råkar bara gilla namnet Max/Maximilian.

Var ju inte på Casper/Kasper förrut men tycker inte att det låter bra med efternamnet. Kasper Malmberg - det är liksom lite jobbigt att säga. Kasper är väldigt fint så det är synd. Emil Malmberg är också lite "snubbligt". Elias Malmberg låter jättebra därimot *vadå partisk*

Flicknamn är jag inne på Saga fortfarande. Saga Anja Lovisa kanske. Saga Ebba Johanna. Saga Ella Theresia. Saga Emilia Marie..

Åh vad det är svårt med namn!

9 November (vecka 33+4)

Tror att jag har börjat samla vätska i kroppen. Barnmorskan tyckte ju det när jag var där sist och mina fingrar börjar se ut som små prinskorvar. Har ju ökat ganska mycket i vikt de senaste veckorna, i alla fall mot tidigare så har ju takten ökat avsevärt.

Vad gör man mot sånt? Hjälper det med vätskedrivande typ the? Gå ut och gå långa promenader? Eller ska man vara låta det vara.. ?

10 November (vecka 33+5)

Så var vi åter hemma i Farsta efter en helg i Växjö. Det känns knappt som vi varit iväg. Vi åkte ju alldeles nyss. Trist att helgerna ska gå så fort, särskilt vid de tillfällen man vill att de ska vara länge..

Det var med största sannolikhet vårt sista besök innan bebisen anländer och det känns ju lite märkligt. I bilen på vägen hem så sa Micke "tänk nästa gång du träffar din morsa är du själv en morsa"..

Tyvärr fick inte min mamma tillfälle att känna bebisen sparka. Han/hon är ju så fruktansvärt lugn och rör sig så himla lite så det är nästan otroligt. Ska verkligen bli intressant att se vilket temperament h*n har på "utsidan" sen.

Fick förresten en jättefin pyjamas till lillen och en handbok med de vanligaste frågorna på BVC av min snälla kompis Jennie. Har läst lite i boken och där finns en hel del som man säkert kommer att undra över. Tack :-)

Min mormor hade stickat en liten mössa och en tröja i vitt och blått som jag också fick med mig hem. Jättefint!

Sitter här och känner mig lite ledsen och nere. Besöket i Växjö fick mig att inse vad jag aldrig kan få. Jag kommer aldrig kunna lägga lillen i barnvagnen och rulla förbi litens mormor en vanlig onsdagkväll och fika lite - eller ta en promenad med gammelmormor som känner sig så ensam ibland. Jag och liten kommer att finnas 45 mil bort från dessa människor som jag saknar och som jag vill ska få en bra och nära kontakt med mitt barn. Det låter säkert jättelöjligt, här sitter jag, 25 år, gravid i åttonde månaden och saknar min mamma något alldeles otroligt.

Ser framför mig hur bebban ligger här på sängen och sprattlar i mormors hemstickade tröja och mössa och så blir jag alldeles gråtfärdig. Kanske är det sant att man blir lite sentimental när man är gravid? Jag vet inte inte om det är så men jag tror bestämt att det är meningen att man ska ha sin familj nära sig när man får/fått barn..

11 November (33+6)

Idag har jag påbörjat mitt projekt "byrån". En gammal vit byrå med fyra lådor som Micke haft till klädförvaring tänkte jag måla om i någon fin färg - för att ha litens saker i så här i början. Inte för att han/hon kommer att ha så mycket prylar men om inte annat kan man ju stoppa små kläder, sängkläder osv där.

Mellanblå ska byrån bli med gula/guldfärgade stjärnor och månar på "taket". Har inte köpt någon färg ännu dock utan bara lite slip-papper och målartvätt. Sedan när jag är klar med byrån har jag projekt "gungstolen". Min farmors gamla gungstol som vi tog med oss hem från Växjö. Den är gul-vit och ganska sliten så den ska också målas fast inte i blått utan svart. Sedan ska jag sy en ny dyna till den i något rött/vinrött eller lila tyg tänkte jag. Blir nog finfint.

Har även varit förbi apoteket idag och handlat storpack med nattbindor. Det har ju varit underbart att slippa ha mens i 9 månader - helt klart det bästa med att vara gravid - men jag har blivit informerad om att detta får man minsann tillbaks tiofallt efter förlossningen i form av en eländigt lång blödning som kan vara i månader (!?). Köpte även en låda med amningsinlägg - ni vet såna där som man stoppar i bh:n. Förhoppningsvis kommer ju amningen att funka och då lär jag ju behöva sådana också.

Har även ringt bravida för att få ett kostnadsförslag på att installera en blandare för en bänkdiskmaskin här. Vi har ju en vattenkran/blandare med avstängning för vatten som man behöver men kan inte installera den själva eftersom vi inte har någon ballofix (avstängning för vattnet) i vår lägenhet, man måste gå ner i källaren och stänga av vattnet för hela huset = jobbigt. Kan vi bara få den (kranen) utbytt så är det ju inga problem att installera själva diskmaskinen sedan. Nästa tisdag ska en "Bosse" eller "Janne" eller vad han nu hette komma hit och inspektera under våran diskbänk och ge mig ett kostnadsförslag, rätt okej tycker jag. Att de kommer hit och tittar kostar ingenting.

Saker att göra när man går hemma (lista):

1. Städa
2. Sortera saker (papper, brev, foton mm)
3. Pyssla (typ måla möbler)
4. Shoppa (sånt som man behöver och inte behöver inför bebisens ankomst)
5. Se på tv (fast det finns ingen att se)
6. Skriva mejl
7. Surfa planlöst på internet
8. Gå ut och gå (om man inte får sammandragningar)
9. Läsa böcker
10. Äta (vad som helst)
11. Ringa folk (fast ingen är hemma)

14 November (vecka 34+2)

Den vanligtvis så lugna bebisen i magen förvandlades i natt till den vilda och galna bebisen. I tre timmar sprallade och buffade h*n så det var riktigt svårt att sova. Bland annat övade h*n fotbollssparkar mot mina revben *aj* Sedan har h*n börjat hicka fasligt mycket också. Minst ett par gånger om dagen. Har talat med honom/henne om att inte suga i sig så mycket fostervatten men det verkar inte gå hem ;-)

Våran digitalkamera är borta och det känns för jäkligt. Vi hade den med oss till Växjö men det var inte med oss hem. Den är inte hemma hos min mamma, den fanns inte i bilen och vi har inte packat upp den här hemma. Återstår nu gör bara att den skulle finnas i min pappas lägenhet men han kommer inte hem förren sent i natt så imorgon får vi veta.

Ingen av oss kan minnas att vi packade in den i bilen när vi åkte från Växjö, det sista vi minns med säkerhet är att vi tog kort när vi var hemma hos pappa. Visar det sig att kameran inte är hos honom kommer jag att bli fasligt ledsen. Usch.. jag är så arg på mig själv för att jag inte kan minnas ordentligt om vi hade den med oss i bilen.

Hade vi den med oss i bilen så måste den antingen a) ha ramlat ur bilen utan att jag märkt det när jag hämtade min ryggsäck i baksätet när vi stannade vid mcdonalds i Mjölby för att kissa eller b) blivit stulen ur bilen under tiden som vi packade ur grejer här hemma men båda dessa alternativ känns otroligt långsökta.

*suck*

5500 spänn ner i sjön.. och dessutom ingen kamera att dokumentera liten med..

18 November (vecka 34+6)

1 månad och 4 dagar kvar till beräknad ankomst. Nu börjar det närma sig med stormsteg! Bebisen är stor i magen och det känns - när jag försöker lägga mig på sidan är det ett knä eller en liten fot som sticker ut där och på andra sidan sticker bebben ut någon annan kroppsdel. Det är i princip helt omöjligt att hitta en bekväm sovställning.

Igår var vi på familjerätten och skrev på papper om faderskap och gemensam vårdnad. Vi fick intyga att vi bott tillsammans under "tillverkningsperioden" och att jag inte varit med någon annan man. Helt sjukt egentligen.. är man gift så tar de för givet att den äkta maken är far till barnet. Undrar just hur många barn det finns som har "fel" far på pappret..

Skönt att ha det gjort i alla fall. Imorgon är det dags för besök hos barnmorskan igen och på fredag första föräldrargruppen. Med lite tur kanske jag träffar någon där som jag kan umgås med sedan när liten kikat ut, det är ju andra som ska ha barn i december-januari och som bor här i krokarna.

Kameran har inte kommit tillrätta så förlusten är nu polisanmäld och jag har även ringt försäkringsbolaget. En ny kamera som är en efterföljare till vår gamla är också inhandlad. Vi trivdes ju så himla bra med den så varför byta koncept? Den nya kameran heter Olympus 750-UZ och det lilla vi hunnit testa den verkar den bra. Som vår gamla fast med mer finesser. Är dock fortfarande ledsen över förlusten av vår gamla kamera så det är lite svårt att vara riktigt glad över den här nya. Jag är väl lite fånig kanske..

Dock upptäckte vi efter några testbilder igår att nya kameran har en röd blopp som inte vill försvinna när man tar kort. Så jag får väl lov att trava ner till fotoaffären och fråga om det är något som man bör åtgärda. Det syns alltså inte på bilderna men i "siktet" när man ska ta kort lite till vänster om mitten. Ganska irriterande.

Det känns verkligen som vi har "tur" med det mesta just nu. Vill ju inte att nya kameran ska bli ivägskickad på lagning nu - det är ju liksom i det här läget - höggravid med en knodd på G som man verkligen vill ha kameran hemma!

19 November (35+0)

Idag är det exakt 35 fulla veckor och fem veckor kvar till beräknad förlossning (enligt ultraljudet kanske ska tilläggas). Var hos barnmorskan idag och det visade sig att bebisen fixerat sig med huvudet nere i bäckenet vilket var bra. Han/hon ska ju åt det hållet skrattade Jill (barnmorskan).

Blodtrycket visade lite väl högt så efter tre mätningar fick jag gå och kissa i en burk så att hon kunde kolla efter protein (tror jag det var?) men det visade okej. Sedan mätte hon igen och då var trycket lägre. Hennes teori var att bebisen kanske blivit stressad när hon klämde den på huvudet och att mitt tryck gått upp pga det. Själv kände jag inget obehag alls när hon kände efter huvudet. Ska i alla fall dit på måndag igen bara för att kolla trycket. Nästa ordinarie tid blir i vecka 37 och då ska vi bland annat skriva en förlossningsplan och en sammanfattning av graviditeten.

Hade gått upp ganska mycket i vikt också - fortsätter att hålla ett tempo på omkring 1 kg i veckan. Känns lite jobbigt men samtidigt så vet jag ju att det är för att jag samlar vatten. Ska försöka låta bli salt och kolsyra tyckte barnmorskan om det är så att jag far illa av det. Fingrarna är som små prinskorvar :-)

Symfus-fundus måttet ligger nu mer över medel än tidigare dock inte oroväckande mycket. Jag har 34 vilket är normalkurvan för en gravid i vecka 37. Kanske mycket fostervatten eller så är bebisen lite större än snittet.

Var på vattengympa idag med Fia och det var jätteskönt. Underbart att komma ner i vattnet och känna sig viktlös. Nu är det snart dags för vårt stora onsdagsnöje nämligen VÄNNER.

20 November (35+1)

Imorgon är det dags för första föräldrargruppen. Micke har lovat att följa med trots att han han jättemycket på jobbet nu och jag uppskattar det så mycket. Han är en prins! Fattar inte att dom lägger föräldrargruppen 8.15-9.30 på fredagar. Det är väl för tusan inte alla som går hemma och papporna jobbar ju. Knäppt tycker jag - micke börjar ju egentligen 7 men det är ju ingen mening att åka till Årsta och vända efter 1 timme så han förlorar ju halva sin arbetsdag. Jaja.. Imorgon ska det pratas om förlossningen och vi ska även få se en film *huva* så det är tur att han är med, känner jag mig rätt kommer jag att vara pinsammast av alla och börja grina. Började tom gråta när jag såg en dokumentär om en ko som födde häromdagen. Jodå - här finns det hormoner så det räcker till och blir över.

Min granne ovanpå spelar Shakira hela dagarna. Jag blir galen! Trots att jag varit uppe och sagt till väldigt vänligt och bett de att sänka och trots att micke vild i ögonen varit uppe och skällt på dem så jag nästan skäms nu så fortsätter de spela. Fattar de inte att det är lyhört? Egentligen borde man brassa på någon av mickes hårdrocksplattor på högsta volym så att dom hajar. Visst får man spela musik men bor man o ett flerfamiljshus så kan man inte hålla på som om man bodde i en villa ute i skogen.

*grr*

21 November (35+2)

Nu har vi varit på första föräldrargruppen och det var faktiskt riktigt bra. Över mina förväntningar. Vi var fyra par som skulle ha barn i december-januari och alla verkade trevliga. Vi fick börja med att skriva upp namn och adresser på ett papper som de sedan delade ut till alla som var där. Sedan fick vi dela oss i två grupper - papporna i en och mammorna i en, för att prata lite om vilka förväntningar vi hade inför de här träffarna, vad vi ville lära oss osv.

Dagens ämne var förlossningen och det pratade vi om ganska länge och sedan såg vi en film som handlade lite om förlossningar. Micke frågade innan om den var blodig för han har ju lite svårt för sånt men nej då det skulle den inte vara (det var den inte heller). Filmen var bra även om Micke utropade "det skulle ju inte vara nåt sånt därnt" när ett av barnen föddes blodig och dan :-)

På hela taget tycker jag att det var bra, himla kul att utbyta lite tankar med andra som ska ha barn nästan samtidigt. När vi gick därifrån sa Micke att han skulle försöka gå nästa gång också så jag tror att han också tyckte det var bra och det är ju kul. Han har ju inte alls plöjt böcker om barn och förlossningar som jag har och på det här sättet får även han lära sig lite.

På hela taget alltså, kul, bra, lärorikt - en klar fyra till föräldrarutbildningen. Det var inte alls så som jag hade trott (vet inte vad jag hade trott egentligen). Hade fått för mig att det skulle vara någon som stod och rabblade kliniska fakta och att man skulle få se någon väldigt grafisk film eller så..

24 November (35+5)

Kunde inte sova i natt. Så fort jag lägger mig på högra sidan som jag brukar ligga drar magen ihop sig och blir stenhård. Ligger jag på vänster sida går det bra men det känns så ovant och konstigt *gnäller*

Det är fyra veckor kvar tills vi (eventuellt) ska åka till Idre för att fira jul. Har fått många negativa synpunkter på detta främst från min egen familj. Okej, jag förstår oron men samtidigt så finns det faktiskt sjukhus även ute i landet som säkert är minst lika bra som de i Stockholm. Jag är inte orolig och min barnmorska på MVC är inte orolig så då tycker jag att alla andra kan låta bli att oroa sig också :-) Vi får se hur jag mår när det börjar närma sig - kan vi åka så åker vi i alla fall för vi hade det så himla mysigt sist vi var där.

Om bebisen stannar över tiden vet man ju aldrig - den kan ju likaväl komma nån vecka innan jul som efter, synd att man inte hade ett räkneverk i magen som räknade ner åt en - då slapp man ju fundera..

25 November (35+6)

Känner mig alldeles matt, trött och orkeslös idag. Har sovit riktigt dåligt inatt. Lade mig på ena sidan (som jag brukar ligga) men då blev magen stenhård, bytte sida, då blev magen stenhård igen, försökte ligga på rygg vilket bara gjorde att jag fick ont i ryggen. Stackars Micke har nog också sovit riktigt dåligt inatt pga torktumlare-mia i sängen. Stackarn såg helt färdig ut i morse *dåligt samvete*

Idag var jag på MVC för att kolla blodtrycket och då passade jag på att väga mig. 1 kilo upp på sex dagar - det ni! Ärligt talat - jag äter ju normalt så jag fattar inte varför jag ökar så fort i vikt nu. Det är ju läskigt för tusan! Innan den här ungen är ute kommer jag att ha passerat 80-strecket om det fortsätter i samma takt. Jag som var så glad för min lindriga viktökning i början.. trodde att jag skulle slippa lägga på mig så mycket.. men tji fick jag..

Blodtrycket var i alla fall normalt vilket var skönt att höra. Bebisens hjärta tickade så fint och huvudet var fortfarande fixerat. Magen var lika stor som sist dvs 34 cm.

26 November (36+0)

36 fulla veckor avklarade 4 kvar. Bara fyra? Gahh..

Saker som jag skulle vilja ha avklarade innan bebis kommer:

* Gungstolen ihopmonterad och målad
* Lilla byrån målad
* Skötbord inhandlat
* Diverse skötartiklar inhandlade
* Tvättmaskin och gärna torktumlare inhandlat och installerat
* Datarummet sanerat (rensat och städat)

Skulle ju vara kul att ha nåt av detta avklarat i alla fall :-)

Ikväll tänkte jag övertala Micke om att det är dags att montera ihop spjälsängen. Vi behöver ju om inte annat vänja oss vid känslan av att ha den där. Känns väldigt konstigt och overkligt fortfarande. Ska vi få en bebis? På riktigt?

Blev lite upprörd igår när jag läste på föräldrarnätet att det var så många blivande mammor som hade så liberal inställning till alkohol under graviditeten.    Kanske överreagerade jag lite men jag har så himla svårt att förstå det där - kanske för att jag själv så sällan dricker alkohol - gravid eller icke. Jaja.. hoppas de inte hatar mig där nu - troligtvis tycker de att jag är en riktig moralkärring. Får la leva med det då.

Har haft förvärkar hela natten, om man nu kan kalla det förvärkar. Onda sammandragningar i alla fall. Har det på dagarna också. Det räcker att böja sig framåt för att det ska göra ont i magen *gnäll gnäll*

27 November (36+1)

Snart är det första advent och man får sätta upp röda gardiner och ljusstakar i fönstren. Mysigt :-)

Har haft ont i magen/förvärkar även i natt och har sovit ruskigt dåligt så jag funderar allvarligt på att gå och lägga mig en stund nu och se om jag kan sova några timmar. Micke har gått till jobbet, klockan är 08:20 och jag har ändå inget annat för mig. Hade tänkt ta en lång promenad och ta lite kort med nya kameran men det kanske är klokare att försöka vila lite först.

Igår shoppade jag igen till bebisen vilket kan beskådas på shoppingsidan. Det är svårt att låta bli när man passerar genom centrum nästan varje dag, det finns ju så mycket fint. Fick hem en rabattcheck på 50 kronor från Åhlens och där hittade jag ett par svarta mjukisbyxor med en katt på benet och trycker "MIAO" i rumpan. 20 kronor vart det med rabatten. Som hittat :-)

Idag ska vi försöka ta kort på magen. Det glöms ju bort hela tiden och jag vill ju hinna ta kort nu när magen är som störst. Såg mig i spegeln igår och jag har varkligen samlat vatten - ser ut som en kassler i skinnet. Allt som sitter åt lämnar röda ränder i evigheter.

Imorgon är det dags för del 2 av föräldrarutbildningen och det ska bli kul. Vi ska prata om smärtlindring - ett högintressant ämne i dessa dagar med 25 dagar kvar till BF.

Igår när jag kom hem efter att ha varit och simmat var Marco och Daniel här och hälsade på Micke lite. Följande dialog utspelades:

Micke: - Vad har Mia i magen Marco?
Marco: - Bebis
Micke: - Vad heter bebisen då?
Marco: - Bebisen heter Emil!

Snacka om indoktrinering!