Oktober 2003

1 oktober 2003 (vecka 28+0)

Inne i sjunde månaden och plötsligt höggravid. Nu börjar jag känna att jag faktiskt längtar tills det är dags för junior att titta ut. Det är svårt att vara bekväm, oavsett om man sitter, ligger eller står upp. Går jag mer än korta sträckor får jag sammandragningar. Halsbrännan kommer numera varje kväll och jag blir andfådd för minsta lilla ansträngning.

Bebisen ligger på tvären i magen i navelhöjd nästan jämt och kickar med fötterna på ena sidan sammtidigt som h*n boxar med händer på andra. Konstig bebis :-)

Bebisen ska nu väga någonstans mellan 1,1-1,3 kg och det är ju ganska imponerande tycker jag. Runt 200 g i veckan knubbar h*n till sig så det går fort nu. Kanske inte så konstigt att man är trött och att man har ett ständigt sug efter choklad och ostbågar? Hmm.. ;-)

Kikar nyfiket in hos Zabina varje dag för att se om hon fått sin bebis ännu. Är jättenyfiken på vad det ska bli! Hittade hennes sida via ringen för graviddagböcker och har följt den i flera månader, precis som jag har flera andra gravida dagboksskrivare jag gärna tittar in hos. Jättekul att läsa om andra gravidas tankar och funderingar.

2 Oktober 2003 (vecka 28+1)

Jag är en eldssprutande drake!

Jag har halsbränna och den är inte av denna värld. Fy tusan vad det är obehagligt. Har haft det nästan varenda dag nu i en veckas tid. Någon som har något bra tips vad man kan göra för att undvika att få halsbränna? Starkt kryddad mat misstänker jag är ett "nono" för jag åt en tacorulle till lunch och det var efteråt som det började bränna i matstrupen.

Var och simmade idag med Fia för första gången på två veckor. Jätteskönt! Fick ta det väldigt lugnt dock eftersom jag fick sammandragningar annars. Det gör ju inte ont men är lite obehagligt när magen blir alldeles stenhård.

6 Oktober 2003 (vecka 28+5)

Dagarna rullar på och plötsligt känns det inte alls så avlägset att vi ska ha ett litet barn hos oss snart. Konstaterade häromdagen att det bara är 11-12 veckor kvar (kanske bara 10 veckor och liten kommer tidigare) och vi blev nog lite smått stressade både två - kanske man borde börja fixa iordning snart. Göra plats för spjälsängen, sortera babykläderna osv.

Hade otroligt ont i magen igår kväll när jag skulle sova - antar att det är vad som kallas förvärkar men hu vad ont det gjorde. Kändes som kraftig mensvärk ungefär. Börjar få lite lätt förlossningsskräck faktiskt. Om förvärkarna gör så pass ont hur ska då de riktiga värkarna kännas?? Nä jag vill nog inte veta..

Micke masserade magen lite mjukt när jag hade ont igår och det verkade liten gilla för h*n puffade tillbaks lite från andra hållet. Annars är h*n förvånansvärt lugn i magen. Hör ju om andra som blir väckta på nätterna av karatesparkar men det är inget som hänt mig ännu så länge. Liten sträcker på sig, byter ställning, buffar lite mjukt och sedan är det lugnt. Liten är nog lik sin mamma - lugn (läs lat) i alla väder :-)

7 Oktober 2003 (vecka 28+6)

Jag mår så illa! Så fort jag ätit någonting känns det som magen ska explodera och hela tiden har jag känslan av att jag nog måste springa och kräkas fast det blir aldrig så. Mådde aldrig illa i början av graviditeten så varför i hela friden ska jag börja göra det nu?

Har börjat plocka och sortera lite bland alla bebiskläder vi fått. Vi har så mycket kläder nu så vi skulle kunna få trillingar utan problem. Har fått både av mickes syster och av flera arbetskamrater. Behöver nog inte handla något mer själva i alla fall för vi har så det räcker och blir över - särskilt av de minsta storlekarna (50/56).

10 Oktober 2003 (vecka 29+2)

Inne i den 30:e veckan är vi nu. Jag har sagt det hundra gånger förr och jag säger det igen - tiden rusar verkligen förbi! När jag blev gravid tyckte jag att nio månder var en evighet och nu är det snart bara 2 månader kvar.

Igårkväll fick Micke känna på ett par riktiga karatesparkar från magen. Han lade handen på för att känna men liten vilade så jag buffade lite på magen, han lade dit handen igen och då kom det flera riktiga sparkar. Det kändes ordentligt. Låt mig vila i fred era terrorister kanske h*n ville säga :-)

Idag ska jag hämta Richard och Rasmus (bebbens kusiner) på dagis eftersom Monica och svärföräldrarna är i Finland. Hoppas det går bra och att de är på gott humör. De brukar oftast tycka det är roligt när någon annan än mamma eller pappa kommer och hämtar dem som omväxling så det ska nog gå bra. Ska åka med dem till Vidja där vi ska möta upp barnens farmor och sedan leker vi tills pappa Chrille kommer hem.

En kul grej som jag kom på idag är att min farmor faktiskt var född den 23/12 - samma dag som liten är beräknad att titta ut. Nu tror jag inte att det blir den 23:e som vår bebbe kommer men lite kul är det i alla fall. Funderar på Signe i andranamn om det blir en tjej - efter farmor.

Signe Linnéa - det låter väl fint?

12 Oktober 2003 (vecka 29+4)

Har varit i Vidja hela dagen idag. Rasmus vill gärna "titta magen" som han säger. Han drar upp min tröja och lägger huvudet på magen. "Hallå bebis" säger han och skrattar och så kör han med bilar på magen "leka den". Jättegulligt.

Richard föreslog igår att bebisen kanske kunde heta Karlsson på taket eller batman :-)

Har hittat en fin lila färg som jag tyckte kändes höstlig så jag har faktiskt gjort om sidan IGEN. Förstår om folk börjar undra men jag har liksom inte riktigt känt mig nöjd innan. Velig är bara mitt förnamn. Nu känns det dock bra. Kommer inte att ändra på sidan igen.

Har funderat över inköp vi behöver göra till bebisens ankomst och har kommit fram till följande:

* Kudde till spjälsäng
* Täcke till spjälsäng
* Underlakan till spjälsäng
* Skötväska till barnvagnen
* Plastad frotté att ha i barnvagn, säng med mera
* Skötbord att fästa på väggen
* En mjuk fäll typ fårull att ha i barnvagnen i botten.
* En speldosa
* Någon rolig figur att hänga över skötbordet

Det finns säkert mer också men detta är vad listan uppgår till just nu. Tankar finns tex på att köpa tvättmaskin och torktumlare att ha hemma så man slipper springa till tvättstugan stup i kvarten men vi får väl se om det blir nu innan bebisen kommer eller lite senare.

Var ju ett tag inne på att eventuellt köpa en fåtölj med gungfunktion i men till min stora glädje finns farmors gamla gungstol kvar i mammas förråd så den ska vi hämta hem nästa gång vi är i Växjö. Får kanske fixa till den lite och sy en ny dyna men annars är den ju prima. Det är en sån där stor, gammal sak som man gungar jätteskönt i och dessutom så är det praktiskt taget det enda vi har kvar efter farmor så det är lite roligt.

Tror att bebisen vände sig med huvudet neråt för en stund idag. Det kändes nämligen som jag hade en cocosnöt fastkilad mellan benen och tryckte något enormt på underlivet. Inte skönt alls. Nu känns det dock som att h*n som vanligt ligger ihopkrupen lite snett i navelhöjd igen.

16 Oktober (vecka 30+1)

Tänk nu är det knappa 10 veckor kvar till förlossningen är beräknad. Hoppas verkligen att mina egna beräkningar stämmer bättre än vad barnmorskan uppskattade på ultraljudet. Jag säger 27/12 hon tyckte 23/12. Anledningen till detta är att om det är 27/12 så är chanserna mycket större att gå över nyåret. Tänker på min lilla skrutt i magen - vet ju av erfarenhet att det inte är så kul att fylla år sent på året. Dock är det självfallet viktigast att barnet mår bra och att förlossningen går bra - men det förstår väl alla att födelsedatumet egentligen kommer långt ner på listan över vad som är viktigt.

Har flyttat bord + dator ut ur sovrummet så nu har vi våran baby-hörna klar därinne. Där ska vi ha litens spjälsäng så småningom men den är inte monterad ännu. Måste spara lite på saker att göra tills man börjar bli riktigt less sen på slutet :-)

Har en gammal skruttig byrå som micke hade i ettan som jag först ville att vi skulle kasta men så kom jag på att den får plats brevid spjälsängen och man skulle ju kunna måla om den i någon fin och glad färg. Tänkte att man kunde ha litens saker i den.   Kläderna ska få vara i skåpet vi redan har därinne.

I natt liksom flera nätter tidigare hade jag stora problem att sova. Vaknade vid tre (pinknödig så klart) och sedan gick det bara inte att somna om. Det verkar vara omöjligt att hitta en bekväm sovställning nu för tiden. Snurrade så mycket att jag väckte stackars Micke. Kröp ihop bakom honom så gott jag kunde med min stora mage i vägen och genast började lillen sparka honom i ryggen. Tror han tyckte det var lite märkligt med mysigt. Tänk att det känns genom min mage, på hans rygg :-)

18 Oktober (vecka 30+3)

Idag passade jag på att åka till Babyland i Haninge medans Micke meckade med sin brors bil och väl där handlade jag täcke, kudde och plastad frotte till spjälsängen. Påslakan har vi redan så det behövde jag inte köpa. Det är ju förvisso 2 månader lite drygt kvar till bf men det kan vara skönt att ha allt klart i god tid - det händer ju faktiskt att barn kommer före utsatt tid också.

Häromdagen föreslog jag namnet Kasper för Micke (som det snälla lilla spöket ni vet) och det tyckte han faktiskt var fint (kors i taket). Nu är vi uppe i hela tre pojknamn som vi båda tycker om nämligen Emil, Ludvig och Kasper. Är lite osäker på om man ska stava Kasper eller Casper. Vad tycker ni? Vilken stavning är finast och vilket namn är finast?

Min favoritnamn är fortfarande Elias - tycker det är SÅ fint men det verkar inte riktigt gå hem hos pappa Micke så jag får väl ge upp det..

20 Oktober (vecka 30+5)

Snart inne i åttonde månaden och huj vad tiden går. I morse när jag skulle till jobbet (sen som vanligt) så var jag tvungen att skrapa rutorna på bilen och dessutom var det glashalt ute så jag kom självfallet för sent. Dags för vinterdäcken tror jag bestämt.

Har bara två dagar kvar att jobba nu och sedan är det havandeskapspenning för mig. Känns ganska skönt även om jag säkert kommer att knata ner till jobbet och skvallra lite över en mugg choklad då och då :-)

Fick en glad nyhet i dag för övrigt - min arbetskamrat Tatiana ska ha barn nu till sommaren. Hon hade precis fått veta det och var alldeles lyrisk. Kommer ihåg som igår när jag själv testade positivt och satt och tittade skeptiskt på den där stickan. Tänk att det redan är ett halvår sedan!

På onsdag är alltså sista arbetsdagen och även min 25-årsdag och därför tänkte jag baka lite lingonkaka och bjuda på. Det är ju så gott och vi har ju hela skafferiet fullt av lingonsylt så..

22 Oktober (vecka 31+0)

Idag fyller jag år. Hipp hurra för mig.

Det snöar ute. Trist. Hoppas inte det här är början på vintern utan bara tillfälligt. Det kan väl åtminståne få vara höst först?

Jobbade min sista dag idag och bjöd arbetskamraterna på lingonkaka vilket var mycket uppskattat. Kul men det känns samtidigt lite konstigt. Kommer säkert att gå dit och hälsa på ibland i alla fall.

Var på MVC idag och fick veta att bebisen ligger med huvudet neråt men den är inte fixerad. Bra att den inte ligger på tvären längre tyckte hon. Blodvärdet var bra även om det hade sjunkit lite granna och hon hävdade bestämt att jag börjat samla vätska (vad nu det betyder). Hade gått upp 1,5 kg sen sist (14 dagar) så det är väl den där vätskan som väger hoppas jag, ja och bebisen förstås. Han/hon ökar med mellan 200-225 gram per vecka nu och det är inte lite direkt!

Snart kommer Monica, Richard och Rasmus hit en stund och sedan ska vi knata bort till Veronica på 6-årskalas. Vi fyller ju år på samma dag hon och jag :-)

23 Oktober (vecka 31+1)

Idag har jag för första gången kännt att bebisen hickar i magen. Ett rytmiskt pickande nedanför naveln som helt enkelt inte kan vara något annat. Det höll på bra längre - säkert i 5-10 minuter. Stackars lilla bebisen suger nog i sig fostervattnet för fort - kanske blev det sött och gott för att lilla mamsen tryckte i sig en påse gottis.. :-)

Fick mitt lönebesked idag och min månadslön denna månaden uppgår till hela 1846 kronor! Wow.. tur att man har lite sparat säger jag bara. Man blir inte rik av att jobba 25% och vara sjukskriven 75% särskilt när FK betalar ut sin ersättning i efterskott - kanske självklart men det var faktiskt helt okänt för mig.

Läste på www.stockholm.se att man kan kontakta sin stadsdelsförvaltning själv och boka tid för fastställande av faderskapet redan nu. Det är ju så att när man lever i synd så att säga så blir man kallad efter barnets födelse för att skriva papper på vem som är far till barnet. Alla barn inom äktenskapet tar man dock för givet är en frukt av detsamma. Lite skevt tycker jag men så är det i alla fall.

Jag vill gärna skriva dessa papper nu - innan barnets födelse. Dels för att Micke ska vara pappa på pappret så att säga från dag 1 - händer det mig något (inte för att jag tror det men i alla fall) så blir det ingen tvekan om vem som är vårdnadshavare. Dels för att slippa flänga dit när bebben är nyfödd och dels för för att barnet så länge det inte har någon far på pappret inte heller har rätt tills faderns efternamn. Sedan finns ju även aspekten att pappan inte kan ta ut sina pappadagar (man har rätt till 10 pappadagar i direkt anslutning till förlossningen) så länge han inte är pappa officiellt i alla papper. Just nu vet alla myndigheter att jag ska få barn men inget om vem fadern är.

Krångligt eller hur!? Känns lite blaha att behöva sitta och intyga att man har haft sex men vi överlever väl det också. Huvudsaken är att vår lilla gnutt har både en mamma och en pappa på pappret. Ja får vi ingen tid innan december får vi väl springa till rådhuset och gifta oss istället ;-)

25 Oktober (vecka 31+3)

Var hos Daniel & Chris igår och åt hjärtebarnsbakelse och umgicks med hela "släkten". Mysigt och trevligt. Veckan som har varit har varit en vecka just för hjärtebarnen och lille Marco har ju ett hjärtfel så det kändes bra att bidra med några kronor - för varje bakelse som säljs går nämligen en del till hjärtebarnsföreningen om jag har förstått saken rätt. Extremt viktigt och bra med forskning på detta område! För 20 år sedan hade Marco kanske inte ens haft en chans att klara sig.

Ute skiner solen och frosten ligger vit som ett täcke över träd och mark. Känns som det har blivit vinter på en gång. Kunde det inte fått vara höst ett litet tag i alla fall? Känns lite trist att vintern ska komma så tidigt - den blir ju så lång då.

Igår rensade jag ut vårt reservklädskåp i sovrummet och vek och lade in litens små kläder där istället. Fick plats med både stl 50/56 och 62/68. Två hyllor för varje, en för överdelar och en för underdelar. Blir nog bra. Känner till en viss del det där som alla pratar om att man vill fixa och dona innan bebben kommer. Jag plockar, sorterar, rensar och har mig. Dock håller jag mina fingrar i styr när det gäller vårt "datarum" annars blir väl Micke ledsen i ögat. Dock ska vi definitivt rensa ur här inne och kasta en hel del prylar innan det är dags för leverans det är ett som är säkert - men det får vi nog göra tillsammans så inte jag råkar kasta något som Micke vill ha kvar.

Satt i soffan och myste med lille Nathaniel igår och då kände jag plötsligt att jag faktiskt längtar efter min egen knodd. Är så nyfiken på hur han/hon är, personlighet, utseende och allt det där. Kommer h*n vara lika lugn utanför som inuti magen? Vem kommer h*n vara lik? Mamma, pappa eller kanske någon helt annan släkting? Jag är fruktansvärt nyfiken kan jag säga.

27 Oktober (vecka 31+5)

Kan man ge sitt barn namnet Neo utan att bli tagen för ett extremt matrixfan? Tycker att det är fint och mjukt och så är det ju kul med lite ovanligare namn. Som Leo fast men N liksom. Hörde ett flicknamn häromdagen också som jag tyckte var så fint nämligen Thea. Vet inte riktigt om jag gillar det bättre än Saga som varit min gamla flickfavorit.

Var på en loppis igår i Farstacentrumkyrkan och köpte en cd-skiva med Eagle-Eye för 20 kr. Som hittat! Sedan var jag ett ynka nummer från att vinna ett gigantiskt lapptäcke. Men nära skjuter som bekant ingen hare. Förtjänsten gick till rädda barnen (tror jag) så det var i alla fall ingen hård förlust.

Idag ska troligtvis Annelie (Mickes syster) komma hit och titta på bilder från sitt bröllop och se vilka hon eventuellt vill ha kopior av. Först ska jag dock ringa och skälla på FK som betalt ut 25% sjukpenning när jag ska ha 75%.. grrr..

29 Oktober (vecka 32+0)

8 veckor kvar..

Jag blir inte klok på det här illamåendet! En halvtimme efter jag gått upp på morgonen börjar det och det avtar först framåt lunchtid. Precis hela tiden känns det som man ska spy vilken sekund som helst. Jobbigt och obehagligt. Jag kan inte sitta still, inte ligga ner, ingenting hjälper. Försökte ta en promenad förrut - tänkte att lite frisk luft kanske hjälper men jag mådde lika illa för det och dessutom kände jag en stor skräck för att eventuellt behöva kräkas i någon buske längs vägen.

Igårkväll var jag jättesugen på risgrynsgröt. Kunde nästan känns smaken på tungan. Satte igång med storkok av gröt och efter någon timme var det äntligen dags att sleva in. Vilken besvikelse! Gröten smakade urk! Det var nästan det äckligaste jag ätit och det märkliga är att jag är 100% säker på att jag följde instruktionerna till punkt och pricka. Det är bara att konstatera att jag är helt värdelös på att laga mat. Allt jag gör blir äckligt. Nej i fortsättningen blir det gröt på tub istället. Den är i alla fall ätbar.

Jag börjar få lite mamma-ångest. Ibland känns det som att vi har kastat oss ut från ett flygplan bara för att upptäcka att fallskärmarna saknas.. tänk om jag blir världens sämsta mamma..

Jag funderar mycket på förlossningen just nu. Är mest rädd för att gå sönder mycket och att amningen inte ska funka. Man får ju höra så mycket historier "ja jag sprack minsann ändå upp till armhålorna och fick sys med åttatusen styngn". Varför måste alla berätta sina värsta förlossningshistorier för de som snart ska föda för!? Elakt..