September 2003

1 September 2003 (vecka 23+5)

Den senaste veckan har lillsprall verkligen sprallat runt i magen. Känner det varje dag nu och det är så himla mysigt. Jag kan sitta med armarna över magen och plötsligt känna hur något buffar till så det riktigt känns i armen som ligger över magen. H*n börjar nog växa till sig där inne för sparkarna är kraftigare nu än förrut och jag tror att det är lite trängre i magen.

Ibland kan jag känna utanpå magen vart liten ligger. Oftast är det på ena sidan och sällan mitt på men det kanske beror på att moderkakan sitter där. Ibland gör h*n regelrätta kullerbyttor i magen och då känns det nästan som magen ska vända sig ut och in. Det är ett under att de små krabaterna inte trasslar in sig i navelsträngen!

2 September 2003 (vecka 23+6)

"Lillebror"

Nu har vi varit och hälsat på lillkillen som ännu så länge bara heter "lillebror". Trodde att han skulle kännas stor eftersom han vägde så mycket mer än Marco men han var pytteliten :-)

Har tvättat en massa idag samt varit på simhallen och simmat 500 meter. Ganska duktigt av mig tycker jag. Kände att jag behövde röra på mig lite och inte bara ligga på soffan och äta praliner ;-)

Tyvärr fick jag ordentligt ont i huvudet när jag kom hem och har haft det praktiskt taget hela dagen. Inte så kul. Det var dock väldigt roligt att äntligen få se "lillebror" som faktiskt hunnit uppnå den aktningsvärda åldern av 4 dagar. Han sov, åt och låg och kikade lite. Jättesöt och med massor av hår.

Undrar om våran bebis kommer att ha en dylik kalufs? Både Micke och jag var flintisar. Jag var nästan ett år innan jag började få lite hår på huvudet och när jag var 2 år var jag fortfarande tunnhårig. Det kan man inte tro som jag ser ut idag. Tycker det skulle vara jättekul om liten fick sin pappas lockiga hår för det är så fint. Både min bror, pappa och mormor är lockiga så möjligheten borde ju finnas i alla fall.

8 September 2003 (vecka 24+5)

Här sitter jag med 50 liter lingon. Det blev summan av våra ansträngningar i lingonskogarna hos mickes faster och hennes man. Vi åkte upp i fredags och kom hem sent i går kväll. Kanske ska tillägga att våra 50 liter bara är en tredjedel av den totala skörden. Resten finns hemma hos mickes syster samt föräldrar. Så idag blir det nog att koka lingonsylt, mera lingonsylt och ännu mera lingonsylt. Funderar på om man ska testa och göra lite lingondricka också.

Med maggen är det bra fast den har vuxit något enormt. Ska lägga in en magbild någon dag här snart. Det stramar i huden och känns verkligen som magen är så stor som den någonsin skulle kunna bli men jag misstänker att det är lite växande kvar på den fronten. Bebis kommer ju inte förrens om sisådär 16 veckor.

Har diskuterat namn lite men som vanligt är vi långt ifrån varandra. Micke vill ha icke-bibliska namn gärna Tor, Oden eller Loke eller hans gamla favorit Dennis vilket jag aldrig skulle kunna tänka mig och jag vill ha namn som Gabriel, Didrik eller Elias och då protesterar Micke. Flicknamn är tusen gånger lättare, kanske är det för att vi tror att det är en pojke? Ett namn som vi båda faktiskt tycker är okej är Sebastian - så vem vet. Kanske blir det så. Visserligen ett namn som känns mycket 80/90-tal men det är fint tycker jag - känns nästan lite tidlöst. Vi får se vad det blir.. har ju gott om tid att fundera än..

10 September (vecka 25+0)

Dagen igår spenderades med att koka lingonsylt och idag ska jag försöka mig på lingondricka tänkte jag. Lite variation måste det ju bli. Kanske ska baka en lingonkaka och lite lingonbröd också :-)

Nej jag drömmer inte om lingon på nätterna men snart så..

Bebisen sprallar och har sig varje dag nu, mest är det på förmiddagarna och på kvällen när jag sitter/ligger ner och tar det lugnt. Pratar med honom/henne ibland och spelar lite musik för magen. Lugn fin musik som Enya och lite klassiskt. Ska prova att spela samma musik när h*n kikat ut och se om det verkar rogivande.

Micke föreslog igår namnet Ludvig (som Beethoven) och det är faktiskt ett namn som jag tycker känns helt okej. Sebastian har vi haft uppe också men det är så långt, vill helst ha ett tvåstavigt namn. Sebastian blir säkert "Sebbe" i alla fall för att det är så långt. Ludvig.. ja kanske det..

Mitt eget favoritnamn är fortfarande Elias. Mjukt och fint och lagom tufft tycker jag men Micke är väldigt tveksam tyvärr :-(

Flicknamn jag gillar är bland annat Linn eller Saga. Saga är jättefint men jag känner många små tjejer som heter så. Det verkar vara lite innenamn just nu.

Har haft ruggigt ont i magen både igår och idag på morgonen/förmiddagen. Tror att det är ligamenten som håller i livmodern men det är bara en amatörmässig gissning från min sida. När jag går upp på morgonen är det som jag inte kan sträcka ut mig helt utan det liksom tar emot i magen. Det sträcker och stramar och hugger av smärta. Igår kunde jag knappt gå! Efter någon timme går det dock över och lillen sprattlar ju på som vanligt så det borde ju inte vara någon fara tycker man. Ska dock ta upp det på mitt besök hos MVC nästa vecka.

Livmodern börjar bli stor nu. Den mäter en bra bit ovanför naveln och om några veckor kommer den att vara i höjd med revbenen. Lite läskigt att kroppen växer och förändras utom kontroll men samtidigt är jag ju stolt och glad över min växande mage :-)

15 September 2003 (vecka 25+5)

Dagana och veckorna susar förbi. Redan inne i den 26:e graviditetsveckan. Det märks att bebisen är större och att utrymmet är mindre därinne för det stramar och bebisen "knör" omkring därinne. Allt som oftast kan jag känna utanpå magen ungefär hur bebisen ligger. H*n ligger oftast med huvudet neråt redan nu.

Vaknade i morse med grymt ont i magen precis som jag haft två gånger tidigare (som jag också skrev om i förra dagboksinlägget). Varje steg jag tar gör ont och det är som jag inte kan räta ut mig ordentlig utan får gå halvböjd. Inte så skönt. Det tog 6 timmar innan det släppte så dagen har väl inte varit sådär jättelajbans. Har mest legat på soffan och tittat på en massa dåliga såpor. Läste på föräldrarnätet att flera andra upplevt samma sak så jag tror inte att det är någon fara för bebisen men ska i alla fall höra med barnmorskan på onsdag när vi ska till mvc.

Känns skönt att veta att bebisen om h*n skulle komma nu har en chans att klara sig med intensivvård. Den här veckan börjar h*n öppna ögonen emellanåt. H*n är över 30 cm lång och väger drygt 750 gram. Liten börjar bli stor :-)

Har insett att om ungefär 15 veckor ska den här krabaten ut samma väg som den kom in så jag har börjat läsa lite om förlossningar. Har köpt en bok som heter "att föda" och den verkar bra. Har läst lite om förlossningens olika skeden och lite hur det kan kännas. Känns skönt att ha lite mer koll på de olika stadierna och ungefär hur det går till i stora drag. Är inte direkt rädd för förlossningen men det är heller inget jag längtar efter i nuläget :-)

17 September 2003 (vecka 26+0)

Idag har vi varit på det 3:e besöket på mvc. Lilla hjärtat tickade på med 148 fina slag per minut och när hon för första gången mätte symfus-fundus blev det 25,5 cm vilket ligger precis strax ovan medelstrecket. Symfus-fundus är ett mått man mäter från benet nere vid "busken" upp till livmoderns tak för att se hur stor den och bebisen är ungefärligt. Ja här har det växt ordentligt tycker barnmorskan när hon klämde och kände på magen :-) Jag säger ju det - det växer så det knakar!

Vikten var bra också, plus 5 kg totalt och det känns skönt att det inte rusat iväg mer än så. Ännu så länge sitter kilona mest på magen. Trodde jag skulle behöva börja knapra järntabletter eftersom jag känt mig ganska trött på sista tiden men till min stora förvåning hade jag ett hb på 132 vilket är väldigt bra tydligen. Skönt, med tanke på att man brukar kunna bli lite knepig i kistan av järntabletter.

Var hos Daniel & Chris och fikade en stund och fikade lite efter mvc-besöket och fick då veta att de bestämt sig för namn åt lillkillen. Det blev det namn som de ursprungligen tänkt som andranamn nämligen Nathaniel. Så nu är han inte namnlös längre :-)

19 September 2003 (vecka 26+2)

Har blivit ruggigt förskyld. Halsen värker, öronen slår lock och snoret rinner. Jobbigt värre.

Gick en promenad runt Farsta på morgonen vilket var jätteskönt. Fick ju badförbud av barnmorskan så jag kunde tyvärr inte gå och simma med Fia igår som vi brukar göra på Torsdagar. Behövde nog röra på mig lite. Det kliar i mina ben om jag inte rör på mig på några dagar :-)

Igår var jag på Mio möbler och hittade en fåtölj som jag blev alldeles kär i. En stor fluffig sak med liggläge, fotstöd och gungfunktion. Tänk att sitta i den och mysa med lille knorven. Synd bara att den kostade 8 härliga tusenlappar..

22 September 2003 (vecka 26+5)

I lördags var det dags för den årliga kräftskivan och den avlöpte väl och med många goda skratt. Micke och jag hade med oss köttbullar, baguetter och allehanda pålägg eftersom vi inte äter kräftor. Fick dock för mig att smaka en kräftbit och det smakade precis som jag hade trott - inte gott. Så nu kan jag i alla fall säga med gott samvete att jag inte äter kräftor eftersom jag faktiskt prövat :-)

Under kräftskivan fick jag också tillfälle att umgås lite med lille Nathaniel och vi hade det ganska mysigt ett tag. Han låg mest och tittade sig förundrat omkring i min famn. Sedan hickade han några gånger på ett lite oroväckande sätt men inget hände så jag kände mig ganska lugn. Lillen såg dock lite plågad ut och skrynklade ihop sitt lilla ansikte och sen kom den - rekordspyan. Trodde inte att en sån liten krabat kunde ha så mycket i sin lilla mage :-)

Både Lördagen och Söndagen var det jättelugnt i magen och jag var dödligt orolig. Trodde nästan att liten hade tackat för sig därinne men sent på söndagseftermiddagen kände jag en liten buff. Kanske växer liten så mycket just nu att h*n inte har ork att spralla runt? Idag har det dock varit betydligt mer rörelser i magen och det är skönt, varje spark är ju en bekräftelse på att liten lever där inne.

Har mycket ont i magen och ska till läkaren på torsdag just för att fråga om det. Det gör mest ont på vänstra sidan och ner i underlivet eller nedre delen av magen eller hur man nu ska förklara. Ganska obehagligt eftersom smärta ju oftaste = att något är fel. Ibland gör det ont för varje steg jag tar och det kan väl ändå inte vara normalt? Nåja.. bebisen sprallar ju runt så då är det väl okej antar jag. Ska bli skönt att få prata med läkaren i alla fall.

25 September 2003 (vecka 27+1)

Idag var jag på återbesök hos läkaren eftersom min sjukskrivning gick ut igår. Han tyckte bestämt att jag skulle jobba halvtid eller åtminståne 25% så det blev så. Jag ska jobba knappa 2 timmar per dag (1,57 tror jag det var). Känns nästan lite fjantigt men å andra sidan så kan det ju vara skönt att träffa arbetskamraterna lite och inte tappa kontakten med jobbet helt. Detta gäller fram tills den 23/10 för från och med den 24/10 har jag beviljad havandeskapspenning. Fick det glada beskedet igår.

Nu sitter jag här med en blankett som heter "begäran om havandeskapspenning" och precis som alla andra blanketter man ska skicka in så fattar man nada. Tur att det finns folk man kan fråga om sånt här. Tycker det är svårt att veta hur man ska beräkna sin årsinkomst tex. Ska man ta månadslönen gånger 12? Eller ska man ta årsinkomsten enligt deklarationen från föregående år? Det tillkommer ju alltid lite övertid och ob och sånt.. knepigt är det..

Har fått en massa barnkläder från snälla människor så jag kan lova att vi har ingen brist på det området. Tror jag räknade till drygt 40 små tröjor och bodysar bara. Tja, får man en kräkelbebis som lär det ju komma till pass :-)

29 September 2003 (vecka 27+5)

Tiden rullar på och snart är det ny månad igen. Ringde försäkringskassan idag för att fråga om det som jag inte riktigt vet hur jag ska fylla i på blanketten "begäran om havandeskapspenning". Hade tur den här gången. Det var "bara" 39 st i kö. Verkar som dom har lite att göra där. Hörde att det kan ta upp till 80 dagar innan man får ut sina pengar om man varit hemma med sjukt barn.

3 veckor efter att jag blev sjukskriven fick jag hem blanketten där jag skulle fylla i inkomstuppgifter och dylikt så de pengarna får jag nog inte före nästa månad. Jobbet betalar ju bara fram till dag 22 och sedan drog de 4 gånger för min hemdator (fram till december) eftersom jag inte kommer att ha någon lön från jobbet utan bara ersättning från försäkringskassan. Fick ut 3000 den här månaden i lön. Tur att man har två inkomster säger jag bara!

Det kliar ruskigt mycket på magen. Jag kliar och kliar och kliar och magen ser ut som en gigantisk prickig korv eftersom jag kliat så mycket. Det hjälper inte heller om man smörjer in sig med fetaste cremen det kliar som f*n i alla fall. Antar att det är för att huden är så uttöjd nu? Hoppas bara jag slipper få såna där strior eller vad det kallas för - röda ränder på magen. Har det på höfterna och låren sedan tidigare, fick det i puberteten och sådär jätteläckert är det ju inte om man nu får vara lite fåfäng. De bleks ju iof med tiden men helt försvinner de ju aldrig..

Har lagt in en ny magbild från vecka 27+0. Magen ser inte så mycket större ut sedan vecka 25+0 tycker jag men den har vuxit i storlek uppåt. Kan inte sitta som en säck potatis i soffan längre för det tar liksom emot då. Det gäller att sträcka på ryggen för att det ska vara bekvämt.. bra för hållningen kanske :-)